logo

Kontakta oss

Besöksadress

Kemistvägen 8
183 80 Täby

Telefon

08- 578 663 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Livsmedel

Den som bedriver en livsmedelsverksamhet har alltid huvudansvaret för att livsmedlen är säkra att ätas och att konsumenterna inte blir lurade. Södra Roslagens miljöinspektörer kontrollerar också regelbundet att företagen i Vaxholms följer livsmedelslagstiftningens krav.

Undvik att bli matförgiftad i sommar

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och hemma i köket. Dess bättre finns det mycket du själv kan göra för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar.

  • Kalla livsmedel ska förvaras under minst +8 grader. Ta därför gärna med en kylväska till affären eller picknicken så inte kylkedjan bryts vid riktigt varma dagar.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan olika arbetsmoment t.ex. direkt efter hantering av rått kött eller kyckling.
  • Vid varmhållning bör maten hållas över 60 grader för att undvika tillväxt av bakterier.
  • Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa.
  • Vill du spara mat som blir kvar ska det in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas. 


Misstänker du att du blivit matförgiftad av mat du köpt i mataffären, på restaurang eller vid någon tillställning i Vaxholm eller Täby? Kontakta Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor tfn 08-578 663 30 eller gå in på http://www.srmh.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att läsa mer.

Dela sidan