logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Information om det nya coronaviruset

Här finns samlad information och vi uppdaterar kontinuerligt innehållet. Vi hänvisar här även till myndigheters sidor där du hittar bekräftad information.

Information om coronaviruset

 • Nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten 1 april 2020
  Ta del av Folkhälsomyndighetens föreskrifterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och allmänna råd om alla ansvar att förhindra spridning av Covid-19
 • Bekräftad information från ansvariga myndigheter

  Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Här håller du dig informerad om det senaste i utvecklingen och hanteringen av nya coronaviruset. 1177 VårdguidenNär bör du kontakta vården hos 1177 Vårdguiden?Läs mer på 1177 Vårdguiden, där informatonen även finns på andra språk:
  Krisinformation.seKrisinformation.se samlar de ansvariga myndigheternas information:
  Här finns även tips på hur du kan svara på barns frågor om coronaviruset:
  FolkhälsomyndighetenFolkhälsomyndigheten publicerar vanliga frågor och svar kring nya coronaviruset:
  Smittskydd  Region Stockholm
 • Så kontaktar du 1177 Vårdguiden
  Det kan vara hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Hjälp de som verkligen behöver komma fram. Sök i första hand information på nätet:

  Ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.

  Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.
 • Självskattningstest coronaviruset
  Använd gärna Region Stockholms självskattningstest för att se om du kan egenvårda dig eller behöver kontakta vården.
  Här kan du göra självskattningstestetlänk till annan webbplats
  Vid akut livshotande tillstånd, gör inte denna självskattning utan ring 112. Använd inte heller denna självskattning om det gäller barn. Har du barn som du misstänker smittats, ring 1177 för vägledning.
 • Du som har symptom eller är över 70 år
   Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk. Undvik sociala kontakter om du har symtom eller är över 70 år Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att inte gå till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion. Du som anhörig bör undvika att besöka äldre släktingar om det inte är helt nödvändigt, även om de är friska. Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och gör aldrig göra ett besök om du har luftvägssymtom.
 • Vaxholms stads förhållningssätt i nuläget

  Vaxholms stad bevakar händelseutvecklingen. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, har en nära samverkan med andra aktörer och är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt. Här hittar du ämnessorterad information om coronaviruset och rekommendationer kraing hur vi alla bör agera för att bekämpa smittspridningen.  Inom Vaxholms stad verksamheter har vi just nu följande förhållningssätt:
  • I allmänhet anammar vi en högre restriktivitet för möten som inte anses vara avgörande, viktiga eller nödvändiga för vårt samhällsuppdrag eller demokratiska processer.

  • Vi genomför fortsatt möten i vår ordinarie kärnverksamhet. Men för att undvika smittspridning kan det innebära att vi avstyr planerade möten dit deltagare kommer med symptom.

  • Samtliga medarbetare inom stadens verksamheter med symptom på förkylning, även om de är lindriga, uppmanas att inte komma till jobbet.

  • Invånare som har ärenden till kommunala verksamheter och som har symptom på förkylning uppmanas att i första hand kontakta oss via telefon eller e-post.

  • Vaxholms stadsbiblioteket håller öppet som vanligt, och vi ber alla besökare med förkylningssymptom att visa hänsyn och avstå besök på biblioteket så länge symptomen kvarstår.

 • Bris stödlinje för barn
   Barnens rätt i samhället (Bris) är Sveriges nationella stödlinje som både till vardags och under krissituationer erbjuder professionellt stöd till barn. När kriser uppstår i samhället påverkas alla olika, och det är viktigt att barn möts av utbildad personal som kan hjälpa barn utifrån deras stödbehov. Bris ger direktstöd till barn via chatt, telefon och mejl. Dessutom ger Bris stöd till vuxna som har frågor om ett barn för att på det sättet indirekt stötta barn, exempelvis hur vuxna kan prata med barn om Corona. Stöd till barn och unga och tips till barn om att hantera oro Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer. Stödet till barn och unga har öppet vardagar 9 - 12 samt 14 - 21 måndag till söndag.   
  Stöd till vuxna som har frågor om barn Om man är vuxen och har frågor om ett barn kan man kontakta Bris kuratorer alla vardagar 9 - 12 på 0771-50 50 50. 
 • I Vaxholms skolor just nu
  På uppmaning av regeringen planerar Vaxholms stads skolor och förskolor för en eventuell stängning om direktiv skulle komma. Rektorer inom Vaxholms kommunala förskolor och skolor arbetar tillsammans för att säkerställa utbildning för våra barn och elever. Planering görs för olika scenarier. Utbildningschef, rektorer och och skolrnas övriga personal har dialog med vårdnadshavare om åtgärder och händelseutvecklingen bland annat via skolportalen Unikum, och i övrigt informeras invånare via stadens övriga kanaler.
  Åtgärder i vår måltidsmiljöFör att minska risken för smittspridning i våra skolkök och matsalar byter vi ofta serveringsbestick. Vi undviker att många kommer till matsalen samtidigt och vi är noga med att ha god handhygien.
  Planering görs också för att kunna hantera en eventuell situation med osäkerhet i matleveranserna.
  Samhällsviktiga uppdragVid eventuell stängning kommer omsorg fortsatt att erbjudas för barn och elever vars vårdnadshavare har samhällsviktiga arbeten. Det kommer då att göras en kartläggning av behovet av omsorg bland Vaxholms vårdnadshavare. Hur detta kommer att gå till återkommer vi till om och när det blir aktuellt. Detta gäller tills vidare inom Vaxholms stads skolor och förskolor:
  • Våra skolor och förskolor är fortsatt öppna. Är man frisk går man till skolan, är man sjuk ska man stanna hemma. Vi följer noga utvecklingen och är beredda att vid behov snabbt kunna fatta ett annat beslut.

  • Samtliga barn, elever och medarbetare med förkylningssymptom uppmanas att inte komma till förskola, skola eller arbete i Vaxholms stad.

  • I de fall barn och ungdomar kommer till skolan med symptom kommer våra pedagoger att kontakta vårdnadshavare och barnet skickas hem. Äldre barn med symptom som tar sig till och från skolan själv skickas hem.

  • Vi avstyr studiebesök samt resor och utflykter som inte är nödvändig från våra verksamheter.

  • Vi behöver gemensamt ta ansvar för att minska spridningen av viruset och just nu är detta, tillsammans med god handhygien, det som myndigheterna ber oss att göra.

  • Vårdnadshavare som känner oro och vill att deras barn ska vara hemma med anledning av coronaviruset behöver ansöka om ledighet som vanligt, enligt de rutiner som finns på skolan.

  • Våra skolor förbereder för distansundervisning utifall att ett sådant beslut skulle bli aktuellt.

 • Utrikesdepartementet avrådet från icke nödvändiga resor till samtliga länder
   Håll dig uppdaterad om reseläget på webbplatsen krisinformation.se. Där finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset: 
 • Förbud mot stora evenemang
  Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer Från och med söndag 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte.Sedan tidigare gällde en begränsning för 500 personer vid offentliga sammankomster, men detta ändras nu efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19.Polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 50 deltagare. Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Allmän sammankomstMed allmän sammankomst avses:
  • sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet
  • föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning
  • sammankomster som hålls för religionsutövning
  • teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk
  • andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.
   Offentlig tillställningMed offentlig tillställning avses:
  • tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning
  • danstillställningar
  • tivolinöjen och festtåg
  • marknader och mässor
  • andra tillställningar som inte är att anse som allmänna sammankomster eller cirkusföreställningar.
  Skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte. Mer informationPolisen om de nya reglernalänk till annan webbplats
 • Dela endast bekräftad information
   Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
 • Livsmedelsverket
  Svar
 • Kan smitta spridas via maten?
  Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten, skriver Livsmedelsverket på sin webbplats. 
 • In other languages, regarding the coronavirus
  The risk of community transmission of the coronavirus in Sweden is currently very high, according to the Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten).
  City of Vaxholm pays close attention to updated advice given by the Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten) on the coronavirus. The City of Vaxholm cooperates closely with other autorities and municipalities, and is ready to act on any new developments.
  In other languages Corona – Other languages, 1177 websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterInformation on the coronavirus at krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterThe Public Health Agency of Sweden: About covid-19 in other languageslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterPublic Swedish Radio: About covid-19 in other languageslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSign language: Covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Help reducing the spread of the virus:
  • Stay at home if you have a fever, a cough, a runny nose or a sore throat. Stay at home until you have been symptom free for at least two days.
  • To protect the most vulnerable, in Vaxholm it is currently not allowed to visit care homes for the elderly.
  • Wash your hands frequently with soap and water. Or use hand sanitizers.
  • The Foreign Office of Sweden advice against travelling abroad.

  If you have symptoms and need advice, please call the Stockholm Region health line 1177 (phone number +461177). The support line is answered and staffed by medical personnel.Corona – Other languages, 1177 websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  If you have questions about the coronavirus and covid-19, that are not related to symptoms, please call the national information line 113 13.
  Education Since 18 March 2020, the Swedish government recommends distance education for upper secondary schools, vocational training, and municipal adult education. Until further notice. No regular education will take place in the school facilities. However, upper secondary schools will stay be open to students who want to use equipment or in other ways need educational support from teachers.
  Each school or educational institution will decide how to organise and carry out the dictance learning based on their respective prerequisites.
  Schools and preschools The Swedish Government has decided on temporarily changed regulations for Swedish schools. This will allow the head of each school to adapt education and school activities to the current situation.
  Children and adults with cold symptoms and fever shall stay at home and not attend preschools or schools. This applies until symptom free, and 48 hours after that.
  City of Vaxholm work to prevent transmission of the coronavirus, and preschool staff will contact parents and caretakers to come and pick up children who are not well.
  If you as a parent or caretaker feel concern due to the coronavirus, and want your child to stay at home, you need to apply for absence based on the school’s regular routines.
  Protecting risk groups The elderly are particularly vulnerable to the coronavirus covid-19 infection and we must do everything we can to protect their health. It is currently not allowed to visit nursing homes in Vaxholm. Visits at hospitals and other places where risk groups may be should be avoided if possible.
  Recommendations to the elderly If you are over the age of 70 recommendations are that you stay away from places or situations where you might be exposed to the virus. We understand that many find this difficult, but if you can - ask for help with grocery shopping and other errands.
  Public events The Swedish Government has decided to temporarily forbid arranging events and gatherings of more than 50 people (attendees, participators and staff included), indoor as well as outdoor.
  Organisers of events will provide information to those who planned to attend events that will now be cancelled. If you have questions about already purchased tickets and such, information will be found on the website of the organiser.
  Avoid sharing unconfirmed information We can all help by not spreading rumors, evaluate the source of information critically, and only share confirmed and reliable facts.
  Swedish authorities on the coronavirus: Official information on the novel corona virus on krisinformation.se (Emergency information from Swedish authorities)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  Swedish healthcare for visitors on krisinformation.se (Emergency information from Swedish authorities)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  The Swedish Government's response to the virus responsible for covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  More about the coronavirus in other languages are also found at:


Nyheter

Fler nyheter