logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Valresultat i Vaxholms stad

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är fastställt. Rekordstort valdeltagande kan noteras både i valet till kommunfullmäktige och i riksdagsvalet.

Valdeltagandet har ökat i de flesta av Sveriges kommuner jämfört med valet 2014. I Vaxholm röstade 92,74 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet och 90,74 procent i valet till kommunfullmäktige. Det placerar Vaxholm på första plats i länet och i toppen i landet när det gäller hur stor andel av kommuninvånarna som röstade i riksdagsvalet.

Valresultat i kommunfullmäktige

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är fastställt. Jämfört med valet 2014 har det skett en del förändringar när det gäller mandatfördelningen bland partierna. De partier som ökat sina mandat är; Waxholmspartiet som går från fem mandat till åtta mandat, Centerpartiet som går från tre mandat till fyra, Vänsterpartiet som går från ett mandat till två samt Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som tar plats i kommunfullmäktige med två mandat respektive ett mandat. De partier som tappar mandat är; Moderaterna som går från tio mandat till sju mandat, Socialdemokraterna som går från sex mandat till fyra, Miljöpartiet som går från tre mandat till ett och Liberalerna som går från tre mandat till två.   

 

Se valmyndighetens webbplats för den slutliga röstfördelningen samt mandatfördelningen för kommunfullmäktige i Vaxholms stad (klicka på länken nedan).

 

Valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Vad händer nu?

Kommunfullmäktige i Vaxholms stad har 31 ledamöter, vilket innebär att ett enskilt parti kan få egen majoritet om det har 16 mandat eller fler. I Vaxholm har inget enskilt parti fått egen majoritet och nu pågår samtal mellan de politiska partierna för att forma det politiska styret under kommande mandatperiod.

 

Den nya mandatperioden börjar 15 oktober. Val av ny ordförande och presidium, ledamöter och ersättare i nämnder, ny kommunstyrelse med mer, ska vara beslutat av kommunfullmäktige senast under december månad. Nuvarande nämnder och kommunstyrelse är valda fram till årsskiftet.

 

Mer information

Mer statistik hittar du på www.val.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid frågor om valet till kommunfullmäktige, kontakta Vaxholms stads kansli, e-post kansliet@vaxholm.se, telefon 08-541 708 00.

 

Sidan publicerades: 2018-10-12

På gång

10dec2018
Kommunfullmäktige18:30-22:00Kronängsskolans aula
Kommunfullmäktige sammanträder