logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Valresultat i Vaxholms stad

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är fastställt. Rekordstort valdeltagande kan noteras både i valet till kommunfullmäktige och i riksdagsvalet.

Valdeltagandet har ökat i de flesta av Sveriges kommuner jämfört med valet 2014. I Vaxholm röstade 92,74 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet och 90,74 procent i valet till kommunfullmäktige. Det placerar Vaxholm på första plats i länet och i toppen i landet när det gäller hur stor andel av kommuninvånarna som röstade i riksdagsvalet.

Valresultat i kommunfullmäktige

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är fastställt. Jämfört med valet 2014 har det skett en del förändringar när det gäller mandatfördelningen bland partierna. De partier som ökat sina mandat är; Waxholmspartiet som går från fem mandat till åtta mandat, Centerpartiet som går från tre mandat till fyra, Vänsterpartiet som går från ett mandat till två samt Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som tar plats i kommunfullmäktige med två mandat respektive ett mandat. De partier som tappar mandat är; Moderaterna som går från tio mandat till sju mandat, Socialdemokraterna som går från sex mandat till fyra, Miljöpartiet som går från tre mandat till ett och Liberalerna som går från tre mandat till två.   


Se valmyndighetens webbplats för den slutliga röstfördelningen samt mandatfördelningen för kommunfullmäktige i Vaxholms stad (klicka på länken nedan).


Valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vad händer nu?

Den 20 december samlades kommunfullmäktige i Vaxholms stad för att återuppta sammanträdet från den 18 december. Kvar att besluta om var bland annat val av ledamöter och ersättare i nämnder och kommunstyrelsen.

 

Efter mötet står det klart att kommunstyrelsen kommer att ledas av en mittensamverkan bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna. Till kommunstyrelsens ordförande valdes Malin Forsbrand (C), Jan-Olof Schill (S) valdes till förste vice ordförande och Lars Lindgren (M) valdes till andre vice ordförande. Kommunfullmäktige beslutade även att mandatperioden för presidiet ska gälla ett år och därefter väljas på nytt. Ledamöter och ersättare är valda på fyra år.


Sedan sammanträdet den 18 december är det klart att det är den avgående kommunstyrelsens förslag till budget som gäller för 2019. Även presidiet för kommunfullmäktige har valts. Karin Enström (M) återvaldes som ordförande, Richard Gille (WP) valdes till förste vice ordförande och Majlis Dahlberg (C) valdes till andre vice ordförande.


Mandatperioden för kommunfullmäktige inleddes 15 oktober och för nämnder och kommunstyrelsen startar mandatperioden vid årsskiftet.


Mer information

Mer statistik hittar du på www.val.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vid frågor om valet till kommunfullmäktige, kontakta Vaxholms stads kansli, e-post kansliet@vaxholm.se, telefon 08-541 708 00.

 

Sidan publicerades: 2018-12-21