logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Europaparlamentsval

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Nedan finns information om valet för dig som röstar i Vaxholms stad.

Rösträtt och röstkort

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

- 18 år senast på valdagen,

- svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

 

Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Uppgifterna ligger till grund för att bli upptagen i röstlängden.  


Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress i början av maj månad. På ditt röstkort finns information om i vilken vallokal du ska rösta.

 

Mer information om valet till Europaparlamentet finns på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats.

 

Förtidsröstning och öppettider

Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i landet. I Vaxholms stad kan du förtidsrösta i Rådhuset under perioden 8-26 maj enligt nedan öppettider. För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort samt en giltig id-handling.

 

Öppettider i Rådhuset

Vardagar 8-10 maj kl. 11-15
Lör-Sön 11-12 maj kl. 11-15
Vardagar 13, 15 och 17 maj kl. 11-15, 14 och 16 maj kl. 15-19
Lör-Sön 18-19 maj kl. 11-15
Vardagar 20, 22 och 24 maj k.l 11-15, 21 och 23 maj kl. 15-19
Lördag 25 maj kl. 11-15
Söndag 26 maj (valdag) kl. 08:00-21:00 

 

Vallokaler

Om du väljer att rösta på valdagen söndagen den 26 maj ska du gå till din vallokal som framgår på röstkortet som skickas till din folkbokföringsadress. Röstar du i din vallokal krävs endast en giltig id-handling. Vallokalerna är öppna kl. 08:00-21:00 på valdagen. Nedan föjer valdistrikt och vallokaler i Vaxholm:

 

Valdistrikt                                Vallokal

Vaxholm Norr                          Resarö skola - matsalen          

Vaxholm Nordost                    Resarö skola - matsalen

Vaxholm Väst                          Kronängsskolan - aulan
Vaxholm Mitt                           Kronängsskolan - matsalen

Vaxholm Sydost                      Träffpunkt Kanonen

Vaxholm Öst                           Rindö skola

 

Hjälp vid röstning

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon om hjälp. Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också få hjälp att rösta av kommunens förordnade röstmottagare i röstningslokalen (Rådhuset) under förtidsröstningen eller i din vallokal på valdagen. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på.   

 

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal kan du rösta via bud eller genom ambulerande röstmottagare via kommunen.

 

Rösta via bud:

Budet måste vara minst 18 år gammal och kunna visa upp giltig id-handling när hen lämnar in budrösten. Följande personer kan vara bud:

 - din make, maka eller sambo,

 - din, makens, makans eller sambons barn, barnbarn, föräldrar eller syskon,

 - de som yrkesmässigt eller på liknande sätt ger väljaren vård, eller de som annars brukar hjälpa dig i personliga angelägenheter,

 - lantbrevbärare,

 - anställda vid häkte eller kriminalvårdsanstalt.

 

Förutom budet krävs även ett vittne som intygar att du själv gjort i ordning din röst och stoppat den i ett valkuvert. Mer information om hur du röstar via bud finns på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats. Det går även bra att kontakta valkansliet i Vaxholm stad enligt nedan kontaktinformation.

 

Material för att rösta med bud finns att hämta i röstningslokalen (Rådhuset) de tider förtidsröstningen är öppen (se ovan), i vallokalerna på valdagen eller i kommunhuset under vardagar mellan kl. 8-16.

 

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte har möjlighet att rösta via bud kan Vaxholms stad ordna med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning bestyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.  Har du behov av ambulerande röstmottagare kontakta valkansliet i Vaxholm stad för att boka in en lämplig tid enligt nedan kontaktinformation.

 

Kontakt

Vid frågor om valet kontakta valkansliet via e-post kansliet@vaxholm.se eller ring 08-541 708 00.

 

Sidan publicerades: 2019-02-13