logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

  • Ingen giltig användare vald.

Egenkontroll och faroanalys

Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att servera säker mat.

Enligt gällande livsmedelslagstiftning ska livsmedelsföretagare genomföra en faroanalys för sin verksamhet och skapa ett system för egenkontroll.

Syftet med en faroanalys är att den som hanterar livsmedel ska känna till vilka faror som kan uppkomma, och hur man ska göra för att förhindra att dessa faror medför hälsorisk för konsumenten.


På Livsmedelsverkets webbplats finns branschriktlinjer för flera olika typer av verksamheter. I branschriktlinjerna finns förklarat hur du kan göra för att leva upp till livsmedelslagstiftningens krav, och exempel på journaler för dokumentation av sin egenkontroll.

 

Branschriktlinjer, Livsmedelsverketlänk till annan webbplats

 

Ett komplett system för egenkontroll och en faroanlys ska kunna visas upp eller beskrivas muntligen för inspektören från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor vid första kontrollbesöket.

 

Faroanalys (pdf)PDF

Egenkontrollprogrammets innehåll för livsmedelsverksamheter (pdf)PDF

Kalibrering av termometer (pdf)PDF

Material i kontakt med livsmedel info (pdf)PDF

 

Sidan publicerades: 2020-05-12