logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27
185 37
Vaxholm

Telefon

08 - 541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

  • Ingen giltig användare vald.

Märkning och information

Konsumenter ska kunna få alla uppgifter som behövs för att kunna göra ett medvetet och säkert val.

Förpackningar ska vara fullständigt märkta och på restauranger och i butiker där livsmedlen säljs över disk kan informationen ges muntligt.

Alla som säljer mat är skyldiga att kunna lämna den information som kunden behöver för att kunna göra sitt val till exempel vid allergi.

Informationen ska ges skriftligt.


 

De generella reglerna om märkning finns i Informationsförordningen
(EU) nr 1169/2011. Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation kompletterar reglerna i informationsförordningen.

Föreskrifterna innehåller bland annat regler om information som ska lämnas för livsmedel som inte är färdigförpackade.

 

  • krav på viss teckenstorlek,
  • att allergener ska anges tydligare,
  • infrysningsdatum för kött och fisk,
  • information vid distansförsäljning innan köpet avslutas
  • ursprungsmärkning för kött från fler djurslag,
  • obligatorisk näringsdeklaration i märkningen för de allra flesta livsmedel.


Restauranger och andra serveringar

Alla som säljer maten är skyldig att veta om maträtterna innehåller ingredienser som ägg, jordnötter, vete eller någon annan listad allergen. Informationen kan vara skriftlig, till exempel genom att den står i menyn eller ges muntligt. Ska informationen ges muntligen ska restaurangen tydligt framföra för kunden om rättigheten att få allergeninformation. Det kan exempelvis ske genom en skylt eller skrivet i menyn.

 

Sidan publicerades: 2020-05-12