logo

Kontakta oss

Besöksadress

Hamngatan 19

Telefon

08-541 709 45

Har du frågor om innehållet på den här sidan

E-böcker och e-ljudböcker


Biblioteket med 24 timmars öppettid!

Låna, ladda ner och läs en e-bok direkt i din dator, läs/surfplatta eller smartphone. En e-ljudbok lyssnar man på i strömmande format över internet. För att låna en e-bok behövs ett bibliotekskortnummer med 11 siffror och PIN-kod. För att få en PIN-kod krävs ett personligt besök på biblioteket.

​E-böcker lånar du i vår bibliotekskatalog. Logga in, leta upp boken du vill låna och välj hur du vill läsa den:

 • Läs strömmande - kräver uppkoppling.
 • Ladda ner (EPUB) - då kan du läsa utan att  vara uppkopplad.

E-böcker

Du kan låna och ladda ner en bok och läsa den direkt på din dator, surfplatta eller smartphone. Du lånar med ditt bibliotekskorts-nummer (11 siffror) och PIN-kod. Tjänsten är begränsad till 2 böcker per vecka och bibliotekskort.


Utöver hårdvaran behöver du ett Adobe ID och ett läsprogram. Det är gratis att installera. Vilket läsprogram som passar just dig bäst beror på hur och var du skall använda det.


 • För att läsa på PC eller Mac
  Adobe Digital Editions fungerar på PC, Mac och vissa läsplattor och är ett program som kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF. Det kan användas både för att läsa på datorn och för att föra över e-böcker till din läsplatta.
 • Läsa på IPad/IPhone
  Bluefire Reader kan läsa kopieringsskyddade böcker i formaten EPUB och PDF. Den rekommenderas om du lånar böcker från bibliotek eller köper böcker med kopieringsskydd. Hämta den från Appstore.
 • Läsa på Android
  Appen Aldiko kan läsa böcker i formaten EPUB och PDF, med eller utan kopieringsskydd, och fungerar utmärkt för både telefoner och större tablets. Den rekommenderas för både köpta och lånade e-böcker. Den kan hämtas från Playbutiken.


E-ljudböcker - strömmande - online

Du kan också lyssna på e-ljudböcker. Ljudböcker laddas inte ner utan man lyssnar online över internet, så kallad strömmande ljudbok.

 

 • Logga in i bibliotekets webb-katalog med ditt bibliotekskorts-nummer (11 siffror) eller personnummer (10 siffror) och PIN-kod. Länken till bibliotekskatalogen hittar du i rutan "Relaterad information".
 • Leta reda på boken du vill lyssna på. TIPS! Skriv e-ljudbok efter titeln eller författaren du söker på. Då får du en träfflista på bara ljudböckerna.
 • Klicka på boken du vill lyssna på och välj det som passar till den apparat du ska lyssna på:
  • Lyssna i Android
  • Lyssna i iPad/iPhone
  • Lyssna i dator
 • Vänta medan apparaten laddar e-mediet (tar mellan 30-60 sekunder). Klicka på "öppna e-mediet". En spelare med den lånade boken syns nu på skärmen och du kan börja lyssna. När du pausar eller stoppar kommer spelaren ihåg var du stannade. För att fortsätta lyssna loggar du in i bibliotekskatalogen igen, går till "Mina lån" och klickar på länken "Hämta e-bok".


Kontrollera så att ditt mobilabonnemang räcker till eftersom du lyssnar strömmande online.

Dela sidan