logo

Kontakta oss

Besöksadress

Hamngatan 19

Telefon

08-541 709 45

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Databaser, e-uppslagsverk och andra söktjänster


Biblioteket har flera olika fakta-databaser där kan söka information om olika ämnen.

Några av tjänsterna når du hemifrån via internet eller på bibliotekets datorer. Andra är endast tillgängliga på bibliotekets datorer.

På biblioteket finns många olika sätt att söka efter fakta. Du kan till exempel slå och leta bland uppslagsböckerna på vår referensavdelning. Föredrar du faktadatabaser finns det ett antal  inom olika ämnesområden att välja mellan. En del kräver inloggning av personal men några kan du använda själv med hjälp av bibliotekskortet.

Bibliotekets referensavdelning

På bibliotekets referensavdelning finns lexikon och uppslagsverk inom olika ämnen. Dessa verk är inte till hemlån och får endast läsas på biblioteket.


Databaser att använda hemifrån eller på biblioteket


  • GlobalGrant är en databas som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare. Här kan du söka bidrag till dig själv, din familj, skola, förening eller organisation.


​Databaser endast tillgängliga på bibliotekets datorer

  • Alex Online är ett lexikon som innehåller artiklar om drygt 5 000 svenska och utländska skönlitterära författare från alla epoker
    och i alla genrer. Här finns också recensioner, information om
    olika litterära priser, filmatiserade böcker och ljudfiler med mera.

  • Landguiden är ett uppslagsverk där man hittar information om länder, konflikter och internationella organisationer.

Böcker på andra språk och språkkurser

Internationella biblioteket är ett av Europas största folkbibliotek för litteratur på olika språk. De har böcker på mer än 100 språk. Böckerna kan lånas på plats på Odengatan 59 i Stockholm. Du kan också låna via oss på Vaxholms bibliotek. Fråga oss så hjälper vi dig. Webbplatsen är tillgänglig på engelska, svenska, spanska, polska, ryska, kinesiska, persiska, arabiska och franska.


Språkkurser finns också som e-böcker. Med ditt bibliotekskortsnummer har du tillgång till språkkurser på en mängd olika språk. Du lyssnar online och får tillgång till material att ladda hem. Logga in i bibliotekskatalogen och sök på "språkkurs e-bok" och låna hem det språk du vill träna på.


Bibblan svarar

Har du svårt att hitta svaret på din fråga kan du prova att använda Bibblan svarar - gratis svarstjänst från Sveriges bibliotek. Här kan du fråga vad du vill, på flera olika språk och få svar via e-post senast nästa arbetsdag. Sidan drivs av Malmö stadsbibliotek, Regionbibliotek Stockholm och Internationella biblioteket.

På gång

29maj2017
Sommarutställning på biblioteket Musiken i VaxholmPågående evenemang14:00-10:00Vaxholms stadsbibliotek
Bilden: Musikkapell julen 1912 29 maj - 4 september Årets utställning i bibliotekets fönster handlar om "Musiken i Vaxholm". Vad som har varit och vad som är. Tonvikten är lagd på musiker, musikgrupper och körer som på något sätt varit en del av Vaxholm. Utställningen visar även melodier skapade och komponerade av vaxholmare i syfta att berätta om Vaxholm. Utställningen är gjord av Vaxholms Hembygdsförening.
01jun2017
Sommar på biblioteketPågående evenemang24:00-24:00Vaxholms stadsbibliotek
Sommarläsning: Sommarlån 6 veckor från 12/6.       Få inspiration och tips till sommarens lata dagar i        hängmattan Sommarlovsboken - för dig som går i årskurs 1-9 Låna ett färdigt bokpaket med högläsningstips - för barn och unga Fritt wi-fi Sommarutställning i bibliotekets fönster :        Musiken i Vaxholm    
01jun2017
Sommarboken 2017Pågående evenemang24:00-24:00Vaxholms stadsbibliotek
Sommarlov = läsdagar i hängmattan. Var med i bibliotekets sommaraktivitet Sommarboken. Barn och unga i årskurs 1 - 9 får delta. Från och med 1 juni kan du hämta häfte på biblioteket eller skriva ut den från vår hemsida. Låna, läs/lyssna, skriv nåt om boken och lämna sen in den till biblioteket. Alla som lämnar in häftet får en bok. Sista datum för inlämning är 31 augusti. Välkomna att delta!
05sep2017
Afternoon tea på biblioteket15:00-16:00Vaxholms stadsbibliotek
Tisdag 5 september 15.00 Alexander Chamberlain berättar om John Steinbeck, nobelpristagare i litteratur 1962. Vi bjuder på te och kakor. Välkomna! Fri entré. Vaxholms stadsbibliotek, Hamngatan 19, www.vaxholm.se. I samarbete med ABF.
20sep2017
Öppen Bokcirkel18:30-19:30Vaxholms stadsbibliotek
Onsdag 20 september klockan 18.30 För dig som älskar att läsa och vill samtala med andra om dina läsupplevelser. Läs "Det nionde brevet" av Catrin Ormestad och kom och dela dina intryck tillsammans med oss. Alla är välkomna! Ingen anmälan behövs. Från biblioteket deltar Pernilla Eckerbom och Carina Schinkler. Arrangör: Vaxholms stadsbibliotek När Lea Höjer begravs i Gräsö kyrka samlas ön för att ta farväl av en respekterad men fruktad matriark. Hemmasonen Walter är ensam med den numera olönsamma gården, och när han röjer i kvarlåtenskapen hittar han en bunt oöppnade brev.  Vilka hemligheter döljer sig i hans mors förflutna? Och vem är främlingen som dyker upp i kyrkan och som ber att få tälta på hans mark? 

Dela sidan