Artikeln publicerades 17 maj 2022

Återvinningscentralen invigd

Återvinningscentralen på Eriksövägen har nu öppnat igen efter ett års renovering. Trafikflödet har gjorts om på området och det går nu att sortera fler material än tidigare, till exempel hård- och mjukplast, stoppade möbler och impregnerat trä.

– Äntligen har vi en modern anläggning. Tack alla Vaxholmsbor för ert tålamod, sa kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand innan hon klippte bandet vid anläggningens infart.

Då ringlade redan en liten kö med bilar som ville lämna trädgårdsris, gamla möbler, miljöfarligt avfall och annat till återvinning.

Personbilar kan nu köra i en cirkel på området runt ett nytt hus för återbruk, byggt av återvunnet tegel. Här inne lämnas användbara saker som kommer att tas om hand av Lions och säljas på loppis. Längs cirkelns ytterkant finns en lång rad av fraktioner för att sortera avfall. Tydliga skyltar visar vad som ska sorteras var.

Högen med brännbart är borta

Tidigare var "brännbart" den allra största fraktionen på Vaxholms återvinningscentral. Det brännbara kördes iväg och grovsorterades av entreprenören innan det brändes.

Med över 20 olika sorteringsfraktioner plus en avdelning för miljöfarligt avfall kan nu betydligt större mängder materialåtervinnas istället för att brännas. Hård- och mjukplast sorteras för sig, stoppade möbler, gips, porslin och isolering var för sig.

Dennis Olsson, Roslagsvatten, visar och pekar.

Dennis Olsson, Roslagsvatten.

– Nu är det modernt och fint här. Tidigare var ju återvinningscentralen nästan en skamfläck, säger Dennis Olsson på Roslagsvatten när han stolt visar runt på den nya centralen. Han är säker på att det nu kommer att bli bättre fart på återvinningen i kommunen.

– Det här är ju fortfarande en liten återvinningscentral, men mycket mer material kommer att sorteras här och det är jättebra, säger han.

Be personalen om hjälp

– Var ska jag lägga det här, frågar en man och håller upp några bitar väggpapp.

– Lägg det där borta i porslin och isolering, säger Dennis och pekar.

Med fler fraktioner kommer personalen att få många fler frågor från besökare och de behöver vara beredda att svara på frågor och visa alla till rätta, särskilt så här i början.

Energiåtervinning vid utfarten

För avfall som trots allt inte passar i någon sortering finns en liten fyrkantig öppning precis innan man kör ut från anläggningen. ”Energiåtervinning” kallas det som tidigare hette brännbart. Här har öppningen symboliskt gjorts liten för att visa att det inte längre är meningen att avfallet ska hamna här.

Öppettider för Återvinningscentralen:

Måndag: Stängt

Tisdag, onsdag, torsdag: 13.00–19.00

Fredag: Stängt

Lördag, söndag: klockan 9.00–14.00

Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand (C) klippte bandet vid Återvinningscentralens invigning 17 maj.

Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand (C) klippte bandet vid Återvinningscentralens invigning 17 maj.