Artikeln publicerades 1 april 2020

Att prata om coronavirus med personer med demenssjukdom

Hur berättar man för dementa om coronapandemin och hur får man dem att tvätta händerna extra ofta? Här är några filmer med bra tips till dig som anhörigvårdare. Du kan också kontakta Vaxholms stads demenssamordnare eller anhörigkonsulent.

För dig som är anhörig eller anhörigvårdare till en person med demenssjukdom kan det vara svårt att veta hur man ska tala om coronaviruset.

Här finns fyra korta filmer där silviasjuksköterskan Petra Tegman tipsar om hur man pratar om coronavirus med personer med demenssjukdom. Filmerna är på engelska men textade på svenska:

Förklara covid-19 för en familjemedlem med demenssjukdom Länk till annan webbplats.

Lugna och stötta en person med demenssjukdom under en pandemi som coronapandemin Länk till annan webbplats.

Förebygga coronasmitta hos en person med demenssjukdom Länk till annan webbplats.

Kommunicera försiktighetsåtgärder till en person med demenssjukdom Länk till annan webbplats.

Många vårdar i hemmet

Två tredjedelar av all vård och omsorg ges i hemmet av anhöriga, ett arbete som kan vara omfattande och som ofta sker i det tysta. Många som befinner sig mitt i livet har fullt upp med att pussla ihop familjelivet med barn, karriär, friskvård och den egna hälsan.

Om det utöver detta tillkommer ansvar att hjälpa en närstående som drabbats av skada eller sjukdom, kan man plötsligt befinna sig i en tuff situation som är omöjlig att förbereda sig inför. Man påverkas mycket, mår dåligt, inkomsten kanske blir sämre och många gånger förändras det sociala nätverket.

Du kan få stöd

Som anhörig är du ovärderlig men du behöver också få stöd och tid för dig själv. De medborgare som vårdar eller stödjer en närstående kan få stöd av kommunen.

Ring eller mejla till:

Demenssamordnare/Silviasyster Susanne Lindqvist, 08-541 709 86, susanne.lindqvist@vaxholm.se

Anhörigkonsulent Gunilla Sävenmark, 08-522 426 53 , gunilla.savenmark@vaxholm.se