Artikeln publicerades 22 februari 2017

Beslut om rådgivande folkomröstning

Under måndagens möte i kommunfullmäktige togs beslutet att en rådgivande folkomröstning ska genomföras i Vaxholm. Bakgrunden är det inlämnade folkinitiativet om att bevara Norrbergsskolan.

Under måndagens möte i kommunfullmäktige togs beslutet att en rådgivande folkomröstning ska genomföras i Vaxholm. Bakgrunden är det inlämnade folkinitiativet bevara Norrbergsskolan.

I januari lämnades ett så kallat folkinitiativ in till Vaxholms stad om att hålla en kommunal folkomröstning. Initiativtagarna ville ha en omröstning om att bevara Norrbergskolans byggnader.

Ärendet var uppe på kommunfullmäktige den 20 februari och efter en lång debatt beslutade kommunfullmäktige att en rådgivande folkomröstning ska genomföras.

Valnämnden har nu fått uppdraget att bereda ärendet vidare och återkomma till kommunfullmäktige vid kommande sammanträde med förslag till beslut om ett antal frågor/krav som ställs i lagen om kommunala folkomröstningar (Lag 1194:692). Exempel på frågor som kräver beslut är datum för när den rådgivande folkomröstningen ska genomföras och vilken fråga som ska ställas.