Artikeln publicerades 29 januari 2016

Besök från Korea på Överby förskola

Flera känner säkert till Sinneslabbet på Överby förskola. Nu har intresset spridit sig ända till Sydkorea.

I november var Eva Tuvhav Gullberg, i rollen som ateljerista / projektledare för Sinneslabbet vid Resarö förskolor, inbjuden till Lärarhögskolan i Sydkorea för att föreläsa om Sinneslabbet och om det kreativa barnet. Det var en delegation på 17 personer som reste med intendent Mariana Back från Tekniska museet, (som vi samarbetat med vad gäller Sinneslabbet) elever och lärare fr Sverige, pedagoger vid Science Centers, matematikutvecklare och en professor från Finland.

Vi besökte skolor, förskolor och science centers i Sydkorea. Vi var också domare i en internationell tävling i konstruktionsmaterialet 4DFrame. Vi hade många intressanta utbyten, samtal och möten om pedagogik. Sydkorea är ett av de länder i världen som ligger högst i PISA-undersökningarna.

Här kan ni se en film från besöket i Sydkorea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi fick veta att det fanns ett nätverk av förskolechefer som var intresserade av att besöka Sverige i januari. Vi trodde de menade januari 2017 men det var januari 2016!

Nu har vi precis vinkat adjö till 24 koreanska deltagare i The 1st Korea exchange group för educational co-operation - Korea - Sweden - Finland. Early Childhood Education Advancement.

Gruppen bestod främst av förskolechefer men även professorer, förskollärare och studenter. Med på resan var även Mr Park - uppfinnaren av konstruktionsmaterialet 4DFrame (som vi arbetar med på några förskolor och skolor i Vaxholm).

I Vaxholm mötte kommunalrådet Lars Lindgren gruppen och Mikaela Lodén från Turistbyrån berättade och visade runt i Vaxholm. På vägen till Överby förskola vinkade alla barn och pedagoger vid Ytterby förskola med koreanska flaggor som barnen gjort.

På Överby förskola berättade förskolechef Barbro Nyström om förskolorna i Vaxholm, förskollärarna Nina Friman (förskolan Lägerhöjden) och Marika Putkonen (förskolan Lekhagen) föreläste om matematik i förskolan och Eva Tuvhav Gullberg berättade om Sinneslabbet. Vi visade runt i verksamheten och de koreanska gästerna fick uppleva både yoga, sång och teater samt fick en visning av Sinneslabbet. Köket bjöd på härlig lunch med kimchi - koreansk specialitet. Efter lunch fick vi en föreläsning om förskolor i Korea.

Gruppen besökte även Borlänge kommuns förskolor, Framtidsmuséet, Tekniska muséet, Nobelmuséet (där Vaxholms stads utvecklingsledare Katinka Leo föreläste), Tom Tits Experiment samt förskolor i Helsingfors. Vaxholms förskolor representerades av förskolechefen för Resarö förskolor Barbro Nystöm, förskolläraren Lotta Lindelöf på Ytterby och ateljeristan Eva Tuvhav Gullberg under resan till Borlänge, Södertälje och Finland.

I handen har nu Vaxholms stad med Resarö förskolor - Ytterby och Överby - avtal om erfarenhetsutbyte med var sin förskola i Sydkorea. Vi har också skapat kontakter med Borlänge kommuns förskolor, Nobelmuséet, Framtidsmuséet i Borlänge, Tom Tits Experiment, en förskola i Helsingfors samt universitet i Finland.

Förskolorna i Korea var speciellt intresserade av hur vi i Sverige arbetade med barns rättigheter. De uttryckte stor uppskattning för våra pedagogiska lärmiljöer och hur vi på förskolorna bemötte barnen. Ett rikt samarbete har inletts där Vaxholms stads förskolor nu börjar ta plats på världskartan!

Här kan ni även se ett bildspel från besöket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ gärna Sinneslabbet på Instagram:

@overbyforskolasinneslab