Artikeln publicerades 30 september 2020

Besöksförbud på särskilt boende hävs 1/10

På torsdag 1 oktober hävs besöksförbudet på Sveriges särskilda boenden för äldre. Samtidigt ökar just nu smittspridningen i Stockholmsområdet. Det är därför extra viktigt att vi fortsätter att skydda de som bor på särskilt boende från smitta.

– Många äldre på våra boenden har haft det tungt och ensamt under besöksförbudet och för dem är det förstås skönt att nu kunna träffa nära och kära igen, säger utförarchef Camilla Lundholm.

Samtidigt är vill hon vädja till alla som ska besöka äldre att vara extra försiktiga och fortsätta att följa Folkhälsmyndighetens rekommendationer.

– Vi känner såklart en viss oro för att nu öppna för besök. Pandemin är fortfarande inte över. Vi vill ju inte ha in någon smitta, varken för de boendes eller för personalens skull.

På Vaxholms stads särskilda boende (äldreboende) har man nu tagit fram rutiner och förhållningsregler för att kunna ta emot besök på ett säkert sätt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller och man uppmanar besökare att komma en eller max två personer per besök. De boendes anhöriga har informerats om vad som gäller inför öppningen. Camilla Lundholm poängterar att alla har ett personligt ansvar att förhindra smittspridning.

Rekommendationer vid besök på särskilt boende:

  • Avstå från besök om du känner minsta symptom, till exempel hosta, snuva, feber, kräkning eller diarré.
  • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  • Informera gärna avdelningens personal inför ert besök så att vi kan undvika trängsel.
  • Fortsätt att hålla avstånd till varandra.
  • Tvätta och sprita händerna i samband med besöket.
  • Respektera andra brukare, vistas helst inte i allmänna utrymmen.