Artikeln publicerades 26 oktober 2022

Besöksrekord under Vaxholms kulturnatt

Teater, musik, dans, show, workshop, utställning, såpbubblor, film, sagostund och prova-på. I år var Kulturnatten i Vaxholm tillbaka med full kraft efter pandemiåren. Med närmare 30 programpunkter fördelade under två dagar.

– Vi har aldrig haft så många olika evenemang och så många besökare, säger Christina Nilsson kulturansvarig i Vaxholms stad och kulturnattens projektledare.

Det stora intresset för årets kulturnatt märktes redan på de ringlande köerna när biljetterna släpptes 3 oktober. Till visningen i Villa Akleja och författarbesöket med Jan Eliasson tog biljetterna slut redan efter 15 minuter. Också till Margareta Brandbergs kåseri, barnteatern med kulturskolans årskurs 9, cirkusskolan för barn och visprogrammet på biblioteket tog biljetterna slut redan första dagen.

Projektledaren kultursamordnare Christina Nilsson

– Det känns fantastiskt att kunna bjuda Vaxholmsborna på högkvalitativ kultur av alla dess slag, för alla åldrar, helt gratis på hemmaplan, säger Christina Nilsson.

Nytt för i år var bland annat Sjöhistoriska museets visning av fritidsbåtar på Rindö, såpbubbleshow på Kronängsskolans skolgård, filmvisningar på biografteatern och stadsvandring i Vaxholm ”I brandvaktens spår”.

Musik, mat och prova-på

Flicka provar att spela gitarr

I Kronängsskolan fick barn prova-på olika musikinstrument eller testa att animera film. I aulan höll kulturskolan konsert med barnkör, vokalgrupp och flera instrumentalister. Bengt Sandell, ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur (S) delade ut årets kulturstipendier. De går i år till tre talangfulla vaxholmare, textilkonstnären Cecilia Rang, fotografen Martin Axell och pianisten Gustav Andersson som dessutom bjöd på pianospel som fick aulan att svänga.

Barnkör konsert i Kronängsskulans aula

Den som var hungrig på mer än kultur kunde besöka Kronängsskolans skolrestaurang som för dagen hade öppnat sin stora buffé för allmänheten.

Bild från eldshow

Framåt kvällen bjöd Tina Ahlin och Bengan Jansson på konsert i aulan innan Cirkusgruppen Trix traditionsenligt avslutade kvällen med sin eldshow ute på skolgården.

Natten blev till dag

Kulturutbudet fortsatte även under lördagen med flera aktiviteter band annat författarbesöket på biblioteket.

– Det var absolut den största mest välbesökta kulturnatten i Vaxholm hittills, säger en glad och nöjd Christina Nilsson. Över 200 funktionärer arbetade för att få allt att fungera. Vi i kulturrådet vill rikta ett stort tack till alla som medverkade och alla som kom.

Två av årets tre stipendiater Gustav Andersson och Cecilia Rang
Pojke provspelar på ett trumset
Tina Ahlin och Bengan Jansson
Föreställning med meterstora såpbubblor