Artikeln publicerades 8 mars 2023

Elda försiktigt därhemma

När det snöar och blåser utomhus är det många som gärna stannar inne och tänder en brasa. Tänk då på att elda säkert. Eldar du på rätt sätt är eldstaden en säker och relativt effektiv värmekälla.

När det är kallt ute finns risken att vi eldar hårdare än vad skorsten och eldstad klarar. En eldstad som vid normal eldning ska avge en rökgastemperatur på 350°C kan vid för hård eldning ge över 600°C i skorstenen. Då kan strålningsvärmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB startar omkring 780 bränder i kaminer i Sverige varje år.

MSBs tips på hur du eldar på rätt sätt:

  • Följ alltid eldningsinstruktionen för din eldstad.
  • Elda alltid med torr ved, fuktig ved gör att tjära bildas i rökkanalen.
  • Lågorna i eldstaden ska vara klara utan synlig rök.
  • Elda max tre kilo ved per timme.
  • Låt eldstaden vila lika länge som du eldat innan nästa eldningstillfälle.
  • Sota regelbundet.

Lägg askan i en plåthink

Det kan finnas glödrester kvar i aska i flera dygn. Räkna inte med att askan hunnit svalna innan den tas bort. Askan ska läggas i en plåthink med tätt lock. Det finns bränder som börjat med att askan lagts i en plasthink eller papperskasse. Låt den sedan stå i några dagar innan den töms, till exempel i komposten.

Skydd mot sotbrand

Om förbränningen i eldstaden är dålig bildas det mycket sot och tjära i skorstenen. När vinterkylan är här och eldningen ökar, ökar också riskerna för sotbrand. Ser du en eldkvast ur skorstenen och hör ett dovt muller? Stäng alla luckor på eldstaden och ring 112, för då är det stor risk att det är en sotbrand.

Du ansvarar för sotning

En välsotad skorsten och att elda effektivt förhindrar sotelden. Som fastighetsägare är du ansvarig för att din eldstad är säker genom att den har ett bra brandskydd.

Mer information

Fler goda råd till privatpersoner: MSB, Råd till privatpersoner, Brandsäkerhet i hemmet, Elda säkert. Länk till annan webbplats.

På Storstockholms brandförsvar kan du läsa mer om sotning, taxor, vilket disitrikt din fastighet tillhör och vilka entreprenörer som utför sotningstjänster hos dig: Sotning, Storstockholms brandförsvar. Länk till annan webbplats.