Artikeln publicerades 9 februari 2022

Förändrad provtagning för covid-19

Från onsdag 9 februari ska den breda allmänheten inte längre provtas för covid-19 vid symtom. Provtagning vid symtom fortsätter för patienter, omsorgstagare och medarbetare inom vård och äldreomsorg. Det är fortfarande viktigt att stanna hemma vid sjukdomssymtom och att se till att ta de vaccinationer som erbjuds.

Måndag 7 februari upphörde möjligheten att beställa hemtest för covid-19. Provtagning vid drive-in, apotek och provtagningslådor har också avslutats.

Många av de restriktioner rekommendationer som Regeringen och Folkhälsomyndigheten tidigare uppmanat till tas bort onsdag 9 februari.

Följande rekommendationer gäller från 9 februari:

  • Stanna hemma om du är sjuk och misstänker att du har covid-19 och undvika nära kontakt med andra människor.
  • Ovaccinerade rekommenderas även fortsatt att vara särskilt försiktiga, undvika trängsel och inomhusmiljöer där många människor samlas. Det är extra viktigt för de som har riskfaktorer eller är över 50 år.
  • Hälso- och sjukvården och omsorgen behöver fortsätta med förebyggande åtgärder så länge det finns en omfattande smittspridning i samhället.

Mer information

Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig mot covid-19. Läs mer och boka här: 1177, Om coronavaccinering Länk till annan webbplats.

Region Stockholm, Ny inriktning för provtagning covid-19 Länk till annan webbplats.