Artikeln publicerades 16 oktober 2020

Förkylningssymtom? Beställ ett coronatest

Pandemin är inte över och nu ökar smittan i Stockholmsområdet. För att få kontroll över smittan är det viktigt att alla som har coronasymtom testar sig. Testet beställs genom 1177.se.

Det är inte bara för din egen skull det är viktigt att veta om du är smittad, det ger också en chans att dem du eventuellt smittat kan testa sig. På så sätt bidrar du till att bromsa smittspridningen. Du är inte skyldig att testa dig men du måste vara noggrann med att inte utsätta andra för smittorisk och då behöver du veta om du är smittad eller inte.

Den som har symtom och misstänker pågående sjukdom i covid-19 kan boka ett så kallat PCR-test som tas i näsan och/eller svalget. Du som har varit frisk i mer än 14 dagar och vill veta om du har haft covid-19 har möjlighet att boka tid för antikroppstest.

Du som har symtom beställer test genom att följa instruktionerna på 1177.se. Du kan välja mellan drive-in-test eller hemtest som körs hem till dig med bud.

Observera att hemtest inte fungerar om du bor på en ö utan vägförbindelse.

Provsvaret kommer oftast inom 2–3 dagar, men det kan ta längre tid. Du får ett sms som meddelar att det är klart och loggar in på 1177.se för att se svaret.

Detta gäller för barn

Barn som är över sex år kan provtas. Yngre barn behöver oftast inte lämna prov.

Det går inte att beställa hemtest för barn under 13 år utan ni behöver ha tillgång till bil för att testa barnet på en mobil provtagningsstation.

Är barnet över 13 år behövs ett eget BankID för att boka provtagning via 1177.se (mobilt SäkerhetsId, som många banker erbjuder, räcker inte). Den som inte har mobilt BankID kan kontakta vårdcentralen för att boka provtagning.

Om du är smittad

Om du har en pågående infektion med covid-19 ska du förstås stanna hemma och se till att du inte smittar andra. Du ska också enligt smittskyddslagen medverka i smittspårning. Det handlar om att informera de personer du kan ha smittat. Smittskyddläkare kan hjälpa till med smittspårningen.


Vi behöver alla hjälpas åt att fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Stanna hemma om du är sjuk, även vid milda symtom.
  • Undvik att åka med kollektivtrafik om du inte absolut måste. Försök att undvika rusningstrafik.
  • Arbeta hemifrån om det är möjligt.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.
  • Tvätta händerna ofta med tvål i minst 20 sekunder.
  • Blir du sjuk i annat än covid – bit inte ihop utan sök vård.


barn som snyter sig