Artikeln publicerades 26 juni 2020

Hållbarhetsfamiljerna jobbar vidare

Trots att coronapandemin gjort att flera möten ställts in så fortsätter Vaxholms stads hållbarhetsprojekt där fem familjer ska försöka minska sitt klimatavtryck och leva mera hållbart under året. Vid ett utomhusmöte på Lägret diskuterades bland annat hållbar mat och vad som egentligen menas med hållbarhet.

Under ett möte på lagom avstånd från varandra på Lägret kunde deltagarna i projektet äntligen få träffas och presentera sig för varandra. Flera uttryckte en glädje över att få dela hållbarhetsarbetet med andra intresserade. Det kan ibland kännas lite ensamt när man själv försöker förändra son livsstil samtidigt som man är omgiven av vänner och grannar som mer än gärna tar bilen, köper nytt och slänger mat.

– Syftet med projektet är just att stötta och inspirera varandra men också att sprida engagemanget vidare till flera kommuninvånare, säger projektledaren Kristina Eriksson.

Växtbaserade "hulkburgare"

En av Vaxholms förskolekockar, Simon Higgs, var med på mötet för att inspirera deltagarna kring hållbar mat. Han berättade bland annat om hur han planerar matlagningen för att minska matsvinn och hur han får förskolebarnen att prova nytt och gilla grönsaker till exempel genom att laga gröna växtbaserade ”hamburgare” som han döpt till ”hulkburgare”.

Med på mötet var också Eva Jernnäs är Vaxholms energi- och klimatrådgivare. Som en del av projektet erbjuder hon personlig rådgivning till de deltagande hushållen kring energi, uppvärmning och transporter. Eva har lång erfarenhet av miljöarbete som hon också delade med sig av.

Resor ger klimatavtryck

De fem familjerna som är med i hållbarhetsprojektet har under våren kartlagt sina eget klimatavtryck genom att använda verktyget klimatkontot.se. För flera av deltagarna är resor i jobbet en stor klimatbelastning men också energi och konsumtion.

Lägger man ihop avtrycket från en person per familj ligger deltagarna i projektet sammanlagt på cirka 70 ton koldioxid per år, enligt vad som gällde när de gick in i projektet. Coronapandemin har nu gjort att flera av dem arbetar hemma och att flygresor och långa jobbresor ställts in, vilket gjort att det totala klimatavtrycket redan har minskat. Men ännu är det en bit kvar till målet 10 ton koldioxid, det vill säga cirka 2 ton per person.

Inspirerande att träffas

Tips, kunskap och inspiration utbyttes under kvällen och alla fick skriva en personlig utmaning att jobba med under projektets gång.

– Som projektledare tycker jag att det var mycket inspirerande att få träffas, säger Kristina Eriksson. Det visar betydelsen av att ses och få en sammanhållning i projektet. Jag fick med mig många goda idéer och tankar om hur vi kan gå vidare. Jag vill också understryka att deltagarna är föregångare och modiga som vill dela sina erfarenheter. Vi hoppas att det kan ge ringar på vattnet.

Mer information

Räkna ut din egen klimatpåverkan på klimatkontot.se Länk till annan webbplats.

Vaxholms stad – hållbar livsstil