Artikeln publicerades 12 mars 2021

Härlig utevecka i Resarö skola

Veckan efter sportlovet har Resarö skola haft all undervisning utomhus hela veckan, främst för att minska risken för smittspridning. Men förutom minskad trängsel så har veckans alla positiva erfarenheter gett både elever och pedagoger mersmak. Redan nu finns planer på ännu en utevecka till hösten.

I Resarö skola, med elever från förskoleklass till årskurs sex, valde ledningen att ha utevecka med all undervisning utomhus under vecka 10 för att minska risken för smittspridning just efter sportlovet.

– Före lovet växte oron för ökad smittspridning, både hos vårdnadshavare och personal, säger rektor Christina Persson. Därför valde vi att vara utomhus hela veckan, med undantag för toalettbesök.

Sedan pandemins början har idrottslektioner och en stor del av fritidsverksamheten redan ställts om till utomhusverksamhet men under uteveckan har alltså lektioner i alla ämnen, som matematik, svenska, engelska och slöjd hållits utomhus. Maten serverades också utomhus med eleverna sittande på sittunderlag.

Planering för utomhuspedagogik

Maria Valgna och Pernilla Zibung.

Maria Valgma och Pernilla Zibung.

Det krävdes förstås en del extra planering för att ställa om till uteundervisningen.

– Vi började ganska snabbt att bolla idéer i våra arbetslag om hur vi skulle göra, säger Pernilla Zibung som undervisar i årskurs 5. Jag tror att vi är många pedagoger som gärna vill jobba mer med utomhuspedagogik. Utomhus är det enkelt att skapa mer variation i undervisningen. Här får man med flera av målen i läroplanen, till exempel samarbetsövningar, mer rörelse och att lära med flera sinnen.

Pernillas elever i årskurs 5 har bland annat varit i skogen och skrivit dikter.

– Vi hade också en lektion där man skulle hitta föremål i skogen som passade in på olika ordklasser. Substantiv som ”kotte”, eller adjektiv ”hård sten”, eller verbet ”knäcka” om en pinne som bryts av. Det gällde verkligen att ha fantasi.

Elever i årskurs 4 har fått gå på promenad samtidigt som de lyssnade på historiepodd som senare diskuterades. Under slöjdlektioner har eleverna ”vävt” olika budskap med mattrasor i skolgårdens stängsel. En av dagarna hade några klasser friluftsdag med promenad ner till Eriksö med korvgrillning och pinnbröd.

Positiva elever

– Eleverna har varit väldigt positiva och tagit sig an uppgifterna med stort engagemang, säger Maria Valgma som undervisar i årskurs 1. Jag trodde nog att det skulle vara lite gnäll men det har det inte alls varit.

Hennes elever har till exempel tränat på alfabetet på kort som plastats in för att inte bli blöta. Eleverna fick jobba tre och tre i grupp och göra uppgifter kring vokaler och konsonanter.

– När vi hade matematik tog vi inte ut matteböckerna utan letade efter saker på skolgården som var olika långa, till exempel en centimeter, en decimeter och en meter, säger Maria. Det visade sig till exempel att det var ungefär en meter från marken och upp till låset på skolgårdens redskapsbod.

Med nyfallen snö och slask på skolgården kunde rektor Christina Persson på fredagen ändå summera en positiv vecka.

– Vi har haft det toppen! Glada elever, glada föräldrar och glad personal. Det känns fantastiskt att vi lyckades ställa om hela verksamheten med så kort varsel. Uteveckan har gett oss mersmak och vi har redan börjat prata om att ha en vecka i september utomhus i samband med vår Trygghetsvecka.

Den som vill veta mer om Resarö skola och se flera bilder från uteveckan kan följa skolan på @resaroskola på Instagram.

skolbarn som har lektion ute i snön

Utelektion i Resarö skola. Foto: Magnus Haaparanta.