Artikeln publicerades 18 september 2019

Invigning: Rindö räddningsvärn

Söndag 22 september ordnade Storstockholms brandförsvar högtidlig invigning av räddningsvärnet på Rindö/Skarpö. Räddningsvärnet består av frivilliga Rindöbor som utbildats av brandförsvaret.

Invigningen hölls utanför räddningsvärnets nya lokaler som ligger i en del av det gamla bergrummet på Rindö (ett bergrum som tidigare tillhörde Försvarsmakten). Där har Räddningsvärnet nu fått lokaler med omklädningsrum och plats för värnets utryckningsfordon.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand och Svante Borgh, förbundsdirektör på Storstockholms Brandförsvar, kommer att hålla tal och klippa band under invigningen.

–Det är glädjande att så många ställer upp och vill göra en viktig insats för sin bygd och för andra boende på Rindö och Skarpö, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (c).

Det frivilliga räddningsvärnet på Rindö består av 16 frivilliga Rindöbor som utbildats av brandförsvaret. Meningen är att fungera som ett komplement till brandförsvarets ordinarie styrka.

–Det här är viktigt för Rindö och Skarpö, att vi har ett räddningsvärn som snabbt kan vara på plats i väntan på ytterligare styrkor. Det ger trygghet och kan bespara lidande om olyckan är framme, säger Malin Forsbrand.

När och var?

När: Söndag 22 september, klockan 11.00.

Var: Utanför Rindö räddningsvärn, Östra Kasernvägen nära Rindö skola.

Så fungerar ett Räddningsvärn

Ett räddningsvärn är en räddningskår med frivillig personal, utan krav på sig att inställa sig på brandstation vid larm. Ersättning utgår vid larm. Värnet kan larmas ut via SMS eller personsökare.

Utbildning av de frivilliga sker i nio block och innefattar bland annat brandförlopp och släckningsteknik.