Artikeln publicerades 14 juni 2018

Kronängsskolan fick motta pris som Årets Vattenskola

Utmärkelsen uppmärksammar lärares och skolors engagemang i vatten- och miljöfrågor och delas ut av Stockholm International Water Institute, SIWI.

Vaxholms högstadieskola har arbetat med miljöfrågor kopplade till Östersjön sedan 2014. I maj i år uppmärksammades arbetet när Kronängsskolan fick motta pris som 2017 års vinnare av Årets Vattenskola. Förutom äran belönades skolan med ett pris på 30 000 kronor som stöd för fortsatta satsningar inom området.

Tillsammans med Vaxholms stads miljöstrateg har Kronängsskolan utvecklat ett arbetssätt där vattenfrågor återkommer i flera ämnen under hela högstadiet. I årskurs nio genomförs ett större Östersjötema, då eleverna undersöker vattenkvalitet och djurliv, lyssnar på föreläsningar och gör studiebesök.

–Priset betyder förhoppningsvis att intresset ökar ytterligare. Redan har många elever som deltagit bestämt sig för att de vill jobba med miljö och vatten i framtiden, menar Inga Höglund, NO-lärare på Kronängsskolan och en av initiativtagarna till projektet.

I ett pressmeddelande skriver SIWI att arbetssättet och ambitionsnivån gjorde intryck på juryn.

–Kronängsskolans arbete med att engagera många elever över årskurser och ämnesgränser imponerar. Därtill har man arbetat systematiskt under flera år med att befästa elevernas kunskaper från det lokala till det regionala perspektivet i Östersjön, säger Elin Weyler från SIWI.