Artikeln publicerades 25 mars 2022

Landshövdingen på besök i Vaxholm

Torsdag 24 mars fick Vaxholms stad besök av landshövdingen i Stockholm Sven-Erik Österberg. Förutom promenad och lunch i centrala Vaxholm diskuterades bland annat frågan om övergivna skrotbåtar i skärgården.

Landshövdingen och medarbetare från Länsstyrelsen och Vaxholms stad på rundvandring, Vaxholms kaj.

Vaxholm visade sig från sin allra bästa sida när landshövding Sven-Erik Österberg tillsammans med en handfull medarbetare från länsstyrelsen i Stockholm besökte Vaxholm.

Mötet inleddes i Rådhusets sessionssal där kommunchefen Marie Wiklund och kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C) tog emot tillsammans med flera tjänstepersoner från stadsbyggnadsförvaltningen.

Förutom att presentera Vaxholm fick besökarna veta lite mer om flera kommande och pågående byggprojekt, som Norrberget, Prästgården och kajrenoveringen.

När Sven-Erik Österberg tillträdde 2018 gjorde han flera kommunbesök och fler var planerade men under pandemin har alla besök ställt in. Nu planeras flera kommunbesök igen och ett av de första efter pandemin gick till Vaxholm.

Vem ansvarar för skrotbåtar

Ett ämne som lyftes under mötet var frågan om övergivna skrotbåtar i skärgården. Ansvaret för att skrota en båt ligger idag på ägaren. Men om ägaren inte går att hitta hamnar frågan ofta hos kommunen. Skulle kommunen bekosta upptagning och skrotning av en båt så finns en risk att bli ersättningsskyldig och anmäld för egenmäktigt förfarande om ägaren senare skulle dyka upp.

– Det är värdefullt att kunna träffas så här och hinna diskutera ett särskilt ämne lite djupare, sa Sven-Erik Österberg. Ansvaret för de här båtarna är lite oklart och vi kommer att trycka på från vårt håll för att ansvaret ska bli tydligare.

Sven-Erik Österberg

Landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholm sedan den 1 februari 2018.

Har en bakgrund som riksdagsledamot för Socialdemokraterna mellan åren 1994 och 2012. 2004–2006 biträdande finansminister. Landshövding i Norrbottens län 2012–2018. Landshövding i Stockholms län sedan 2018.