Artikeln publicerades 13 oktober 2020

Lyckad kulturnatt i miniformat

Äntligen teater, sång och musik!

Trots coronarestriktioner och begränsad publik kunde Kulturnatten bjuda på ett 20-tal olika programpunkter på olika platser i Vaxholm.

– Hoppas att det kommer någon ikväll, sa en av dramaeleverna under generalrepetitionen av teaterföreställningen ”Som man gör i Amerika” av Astrid Lindgren.

Hon behövde inte vara orolig. De flesta av biljetterna till Kulturnatten gick åt i god tid och en liten glad skara barn bänkade sig i Kronängsskolans dramasal för att se på föreställningen. I musiksalen intill spelade det lokala bandet Beans 70-talscovers.

I Kronängsskolans matsal serverades ingen mat under årets kulturnatt. Där kunde istället en grupp barn testa leranimation. Många fantasifulla djur knådades fram i lera och genom att fota dem bild för bild med läsplattor skapades fantasifulla kortfilmer.

Därefter följde kulturskolans konsert i aulan. Den glesa publiken fick höra skönsång från kulturskolans vokalensamble som sjöng folksånger och musikalsånger. Sången följdes av stråkmusik med kulturskolans stråkorkester som bland annat spelade ett queenmedley.

Många olika platser i Vaxholm

På andra håll i Vaxholm erbjöds bland annat storytelling, filmaren Tom Alandh pratade om sina filmer och Claes Moser från antikrundan i SVT föreläste och höll visning på villa Akleja. På Storstugan ordnades cirkusskola, på fästningsmuseet visning och i kyrkan bjöds på sång och pianokonsert.

Stipendieutdelning i aulan

Tre unga vaxholmare fick dela på Vaxholms stads kulturstipendium 2020 som delades ut av kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C).

Stipendiaten Albert Oscar Sten är konstfotograf som till vardags pluggar konst och fotografi på HDK-Valand i Göteborg, Tyra Kronman är skribent som skriver texter om könsnormer, kroppsideal och psykisk ohälsa. Under fredagen och lördagen kunde besökare se Alberts bilder och läsa Tyras texter när de ställde ut i rådhuset.

Den tredje stipendiaten, August Enoksson, går på Södra Latin och spelar elgitarr vilket han visade prov på i aulan tillsammans med sitt jazzband.

Eldshow och Åsa Jinder

Ute på skolgården har det blivit tradition under kulturnatten med en eldshow signerad gycklargruppen Trix. I år visades två föreställningar på ett inhägnat område för att kunna begränsa publikantalet.

Som avslutning på årets Kulturnatt gav Åsa Jinder, riksspelman, sångare och nyckelharpist, en mycket uppskattad konsert med 40 personer i publiken.

– Jag är väldigt glad att det ändå gick att genomföra kulturnatten under de här omständigheterna, säger projektledaren Christina Nilsson. Vi behöver alla något att glädjas åt i dessa tider.

Hon hoppas att coronapandemin är över till nästa års kulturnatt då det blir tioårsjubileum.

Streamade konserter

Alla konserterna i Kronängsskolans aula streamades och finns ännu en tid att se i efterhand på Youtube.

Du hittar dem på Youtubeknalen Vaxholm tv Länk till annan webbplats.

Här följer ett axplock av bilder från Kulturnatten 2020:

Kulturskolans vokalensamble

Kulturskolans vokalensemble.

Leranimation i Kronängsskolan.

Leranimation i Kronängsskolan.

två poliser i barnteater

Ur föreställningen Som man gör i Amerika.

dramaelever som spelar tjuvar

Ur föreställningen Som man gör i Amerika.

gycklare som just ska jonglera med fackla

Gycklargruppen Trix eldshow.