Artikeln publicerades 21 april 2021

Nu inleds vaccineringens fas 3

Nästan en vecka före tidsplanen inleder Region Stockholm vaccineringen i fas 3. Personer födda 1961 eller tidigare ska vaccinera sig på en vaccinationsmottagning medan övriga riskgrupper kontaktas av sin vårdgivare.

Vaccinsprutor på ett fat

Med start idag den 21 april kan personer födda 1961 och tidigare samt personer i åldern 18 till 64 år med riskfaktorer eller som vårdats eller fått behandling på sjukhus de senaste 12 månaderna boka tid för vaccination mot covid-19.

Ny telefonbokningstjänst

Samtidigt som fas 3 inleds öppnas också en telefonbokningstjänst för länets 15 vaccinationsmottagningar. Telefonbokningstjänsten är ett komplement till den digitala bokningen via appen Alltid öppet och vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar.

Tjänsten är öppen måndag till söndag mellan klockan 08.00 och 19.00 och nås via 1177, knappval 6.

I en första fas är telefonbokningstjänsten tillgänglig på svenska och engelska och antalet språk kommer att utökas.

– Telefonbokningstjänsten för vaccinmottagningarna är ett komplement till den digitala bokningen och vänder sig till personer som av olika skäl inte kan boka via Alltid Öppet, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Därför vill jag verkligen uppmana de som har möjlighet att boka tid digitalt att göra det.