Artikeln publicerades 1 december 2021

Nya åtgärder mot covid-19 från och med 1 december

Från och med onsdag 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om särskilda begränsningar för att förhindra covid-19. Dessa innebär bland annat att du kan behöva visa upp ett vaccinationsbevis när du besöker ett evenemang med fler än 100 deltagare inomhus.

Från och med 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom sportevenemang, konserter och teaterföreställningar. Folkhälsomyndigheten har, i en så kallad hemställan, bett regeringen att införa vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare för personer som är 18 år och äldre.

Det innebär att en arrangör av ett större evenamang kan välja att kräva vaccinationsbevis av sina besökare, eller tillämpa mer omfattande smittskyddsåtgärder. Genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare kan en arrangör fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare. Som vaccinationsbevis används de covidbevis som visar att man är vaccinerad och som utfärdas av E-hälsomyndigheten.

De nya åtgärderna innefattar också rekommendationer till verksamhetsansvariga som ska göra det lättare för besökare att hålla avstånd.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.