Artikeln publicerades 18 februari 2021

Planera för ett säkert sportlov

Den senaste veckan har smittspridningen i Stockholmsområdet ökat något och det talas om att en tredje smittvåg kan vara på väg. När många nu ska fira sportlov gäller det att planera för säkra aktiviteter och vara extra noga med att följa restriktionerna.

Vi är många som längtar efter att få komma ut i naturen och njuta av sportlov och ledighet. Men det gäller att vara smart och planera för en smittsäker vecka. Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Tänk på att begränsa antalet nya nära kontakter.

  • Umgås bara i en mindre krets.
  • Dela därför inte boende eller umgås inomhus med de utanför din mindre krets. När man ses inomhus under längre tid ökar risken för smittspridning, exempelvis vid delat boende. 
  • Planera så att du kan hålla avstånd till andra och undvik situationer där det är risk för trängsel.
  • Har du symtom som kan bero på covid-19 ska du stanna hemma eller i ditt boende och testa dig för covid-19, även om du inte befinner dig i din hemregion.

Res säkert

Sportlovsresorna bör i år ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi begränsar det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Undvik också att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.

Planera så att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du får symtom på covid-19.

För dig som reser utomlands finns särskilda rekommendationer för hur alla som reser in i Sverige bör agera, oavsett vilka länder resenären har besökt. Det är viktigt att under en tid efter ankomst till Sverige undvika nära kontakter med andra samt att testa sig för covid-19.

Sportlov på hemmaplan

Även för den som inte reser bort under lovet gäller det att följa restriktionerna och undvika trängsel. Samtidigt har fysisk aktivitet stor betydelse för folkhälsan och barn och ungdomar (födda 2002 och yngre) har möjlighet att träna inomhus om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs.

I Vaxholm finns mängder av naturområden och vackra platser där vi kan träffas utomhus på lagom avstånd – både gratis och med låg smittrisk. Ut och njut!

Vi har alla har ett ansvar för att minska smitta av covid-19. Tillsammans ska vi klara det!

Pojke som åker slalom i backe.