Artikeln publicerades 23 april 2020

Populära matleveranser till riskgrupper

I början av april började Vaxholms stad köra ut matleveranser till riskgrupper som inte har annan möjlighet att få hem varor. Tjänsten har blivit mycket uppskattad med många beställningar och positiv feedback från de som utnyttjar hjälpen.

Peter Schön kör ut matvaror

Med hjälp av den kylbil som används till att köra ut mat i hemtjänsten levererar Vaxholms stad sedan några veckor mat till personer i riskgrupp som inte har annan möjlighet att få hem varor.

Bilen körs av Peter Schön som annars arbetar som vaktmästare på Vaxö skola. Tre dagar i veckan hämtar han och hans medhjälpare färdigpackade kassar på Ica och COOP som körs hem till dörren. Beställning och betalning sker via butikerna. För boende på bilfria öar finns möjlighet att få varor levererade till småbåtshamnen för vidare transport med taxibåt.

– Vi kör först ”downtown” Vaxholm, därefter ”uptown”, sedan Rindö, Skarpö och Resarö, säger Peter. Vi har också varit en sväng ute på Karlsudd.

Det blir många vändor innan alla kassar är utkörda. I genomsnitt har kylbilen kört till 30–40 hushåll per dag. Fler beställningar än så hinner inte livsmedelsbutikerna packa.

Positiv feedback

– Matleveranserna är verkligen uppskattade, säger Peter Schön. Aldrig tidigare har jag varit med om ett jobb där man får såhär mycket positiv feedback, tacksamhet och beröm. Det är fantastiskt!

Kassarna ställs utanför dörren, sedan ringer Peter på och backar undan. Det är viktigt att hålla avståndet. Själv är han inte orolig för smitta.

– Vi håller avstånd och tvättar händerna, det känns tryggt, säger han.

Hjälp till dem som behöver

Matleveranserna går främst seniorer, men också till människor i andra riskgrupper som de med diabetes eller lungsjukdom.

– Det är ju viktigt att det är människor som verkligen behöver den här hjälpen som får den, och hittills verkar det fungera bra, säger Peter Schön.

Vilka kan få hjälp med leverans?

Läs här om vad som gäller