Artikeln publicerades 11 februari 2022

Skolhund stöttar elever i Söderfjärdsskolan

Under några månader arbetar Söderfjärdsskolan med skolhunden Juni. Hennes kloka lugn ger skolelever stöd under lektionerna.

Ett mindre antal elever har fått arbeta med skolhunden, var och en med en egen plan utifrån elevens behov.

– Det här kan till exempel handla om barn som inte alls vill komma till skolan, men som tycker att det känns lättare när de vet att de kommer att möta hunden, berättar Jenny Råsten, specialpedagog i Söderfjärdsskolan. I klassrummet ger skolhunden ett lugn bara genom att vara på plats, men det kan också handla om att läsa för hunden eller skriva en berättelse om den. Elever som sitter mycket framför datorn kan lockas att vara ute och röra på sig genom att öva och leka med hunden.

Skolhundens nosv och en barnhand syns i samspel framför dator.

Jenny Råsten tycker att arbetet med Juni har fungerat jättebra.

– Barnen har varit väldigt positiva och längtat till skolan på ett sätt som de inte gjort annars, säger hon. Hunden är ju en annorlunda och helt kravlös arbetskompis.

Skolhunden går inte in i skolans huvudbyggnad utan håller till i ett litet hus på skolgården som inretts med matta, soffa och arbetsbord. Eleverna har lektioner var för sig med Juni (hundföraren Nicole Nordberg är också med). I vissa fall kan eleven också få äta skolmaten i lugn och ro tillsammans med skolhunden.

Det är inte alla hundar som passar som skolhundar. Juni är utvald för att hon är intresserad av barn, alert men samtidigt väldigt trygg och lugn. Dessutom har hon gått en ettårig utbildning till skolhund bland annat för att klara av att hjälpa barn med stor oro eller stress.

– Hon innebär en stor trygghet för de här barnen, säger Jenny Råsten. Förhoppningsvis kan de positiva effekterna under de här månaderna göra det lättare att klara skolan även när Juni inte längre är på plats.

Under våren kommer även elever i Vaxö skola att få arbeta med skolhunden Juni.

Skolhund så funkar det

Utbildningen till resurshund ta cirka ett år. Hunden får också göra ett lämplighetstest så att den har ett stabilt psyke för att jobba tillsammans med barn. När skolhunden har sin väst på är den helt koncentrerad på jobb istället för lek.

Det finns tydliga hygienregler för skolhundar. Pälsen tvättas till exempel regelbundet med särskilt antiallergischampo. Ofta får hunden arbeta med barnen i ett särskilt ”hundrum”. Om det inte finns någon allergi i klassen kan hunden få komma in i klassrummet.