Artikeln publicerades 3 december 2021

Smittan ökar i Stockholm – viktigt med vaccinering

Regeringen och Folkhälsomyndigheten varnade under en pressträff 2 december för att antalet smittade av covid-19 åter ökar. Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag till åtgärder som kan införas redan under vecka 49 om läget förvärras ytterligare. Det bästa vi kan göra för att minska risken är att vaccinera oss.

Om smittspridningen fortsätter att öka med påverkan på hälso- och sjukvården har Folkhälsomyndigheten möjlighet att presentera en rad nygamla råd till exempel om att hålla avstånd och undvika trängsel, att undvika kollektivtrafik och annars använda munskydd i kollektivtrafiken.

Till arbetsgivare kan råden till exempel komma att handla om att undvika större samlingar, att göra det möjligt för anställda att arbeta hemifrån och att genomföra möten digitalt istället för att samlas i grupp. Det kan också komma allmänna råd till serveringsställen om att undvika trängsel.

Vaccinbevis från 1 december

Flera åtgärder för att minska risken för smittspridning har genomförts den senaste tiden. Från 22 november gäller till exempel åter att även vaccinerade personer ska stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion och testa sig för covid-19.

Från 1 december gäller också nya föreskrifter och allmänna råd för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Då infördes också möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare att använda vaccinationsbevis.

Vaccin är viktigast

Enligt Folkhälsomyndigheten har den omfattande vaccinationsinsatsen varit den allra viktigaste åtgärden för den relativt låga smittspridning av covid-19 som Sverige haft sedan cirka sex månader tillbaka. Men vaccinationstäckningen är inte jämnt hög i hela befolkningen och behöver öka särskilt bland individer som är 50 år och yngre.

– En ökad vaccinationstäckningstäckning för ett jämt och högt skydd i hela befolkningen samt påfyllnadsdos för de grupper som nu erbjuds detta är nödvändigt för att bromsa den ökning av smittspridning som nu ses i flera regioner, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.