Artikeln publicerades 4 augusti 2021

Smittspridningen fortsätter att öka i Stockholm

För sjätte veckan i rad ökar smittspridningen av covid-19 i Stockholms län, därmed ökar också antalet patienter som behöver sjukhusvård. Den smittsamma deltavarianten av covid-19 är nu dominerande i länet. Samtidigt finns det just nu gott om tider för den som vill boka vaccinering.

Vecka 30 upptäcktes 1 245 nya fall av covid-19 meddelar region Stockholm. Det innebär att antalet smittade fortsätter att öka för sjätte veckan i rad. Ökningen är drygt 20 procent jämfört med veckan innan.

– Det finns ett samband mellan antalet smittade och antalet svårt sjuka patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso - och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Det sambandet kan vi bryta genom att så många som möjligt vaccinerar sig. Min uppmaning är därför att alla som har möjlighet ska vaccinera sig så snart som möjligt.

Just nu finns det gott om lediga tider för vaccination. Johan Bratt uppmanar alla att passa på redan denna vecka eftersom bokningen öppnar för 16–17-åringarna nästa vecka och då kan det i början av veckan bli högre tryck.

Många vaccinerade i Vaxholm

I Vaxholm är vaccinationstäckningen hög enligt region Stockholm. Bland personer som är 65 år eller äldre är 92,4 procent fullvaccinerade och bland personer 40 år eller äldre är andelen färdigvaccinerade 89,5 procent.