Artikeln publicerades 10 mars 2023

Snöröjningen fortsätter

Efter det värsta snöfallet i Vaxholm på tio år ligger nu vallar av snö längs vagarna och många gator är fulla av snömodd. Alla vägar och gator är plogade och nu handlar arbetet om att forsla bort snö och modd. Vi ber alla bilister att parkera så att plogbilen kommer fram och förbi.

Under vecka 10 rådde Orange vädervarning i Stockholms län med kraftigt snöande och hårda vindar.

– Det här är det värsta snöfallet på över 10 år, säger Karl Engström på tekniska enheten.Det har kommit 40–50 centimeter snö i kombintaion med hård vind. Resultatet har blivit höga snövallar längs gatorna, stora snöhögar och mycket modd som sprids ut på gatorna.

Prognos för plogning

Plogbilarna i Vaxholm har varit igång nästan konstant sedan i tisdags. Förarna har behövt vila i omgångar av arbetsmiljöskäl.

Alla gator är plogade och under fredagsdygnet, 10 mars, handlar arbetet främst om att forsla bort snöhögar. När det arbetet är klart kommer modden på lokalgatorna att plogas bort, enligt planen sker det under helgen. Under natten mellan måndag och tisdag rensas modd från Hamngatan.

Du kan underlätta arbetet

Vaxholms stad vädjar till bilister att parkera så att plogbilarn kan komma fram och förbi. Det är också viktigt att respektera parkeringsregler och städtider på de centrala gatorna så att de kan snöröjas effektivt.

Lägg snön på din tomt

Snö som skottas från privat uppfart ska läggas på privat tomt. Om flera fastighetsägare skottar ut sin privata snö ut på gatan byggs högarna på och rasar sedan ut i vägbanan och blir till halkig modd.

Ju större högar på gatorna desto svårare för snöplogarna att snöröja.

Knacka på hos grannen

Har du en granne som har svårt att ta sig ut i vinterväglaget? Knacka gärna på och erbjud hjälp med allt från matinköp till skottning.

Mer information

Läs mer om snöröjningen: Vinterväghållning i Vaxholm