Artikeln publicerades 29 oktober 2020

Sprid ut allhelgonafirandet

Under allhelgonahelgen brukar många besöka minneslundar, kyrkogårdar och begravningsplatser för att tända ljus till minne av vänner och familj. Låt årets allhelgonafirande pågå hela veckan, så minskar vi risken för trängsel.

röd begravningslykta med barnhänder

Behovet av att vara nära de vi älskar och de vi mist är större än någonsin. För att alla på ett tryggt sätt ska kunna besöka begravningsplatser, kyrkogårdar och minneslundar vill nu Stockholms Stad, Region Stockholm, SL och Smittskydd Stockholm sprida ut firandet över flera dagar för att minska risken för trängsel.

Trängsel brukar vara vanligt på kyrkogårdarna men också i kollektivtrafiken och på parkeringar i närheten. Som ett exempel besökte över 70 000 stockholmare Skogskyrkogården förra året, bara under lördagen.

För att alla som önskar ska kunna besöka gravar och minneslundar på ett tryggt sätt behöver alla hjälpas åt att minska trängseln.

Uppmaningen till alla invånare i Stockholms län är att göra allhelgonahelgen till en allhelgonavecka istället och om det är möjligt undvika trängsel och lämna plats lördag 31 oktober och söndag 1 november.

– Försök om möjligt att välja en annan dag för ditt besök än just allhelgonahelgen, säger Svante Borg, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad. Stockholms stads elva kyrkogårdar och begravningsplatser kommer vara öppna hela veckan innan och efter Allhelgonahelgen. Vi välkomnar besökare alla dagar men vädjar till alla som har möjlighet att välja andra dagar än just allhelgonahelgen.

Råd och rekommendationer från Region Stockholm och Stockholms stad:

  • Gör allhelgonahelgen till en allhelgonavecka. Risken för trängsel på regionens kyrkogårdar är störst lördag 31 oktober eller söndag 1 november. Välj gärna en annan dag för ditt besök.
  • Cykla eller gå till begravningsplatsen om du har möjlighet.
  • Undvik att resa kollektivt. Tunnelbana, bussar och tåg riskerar att bli extra trånga om många vill besöka stora begravningsplatser samma dagar och tider.
  • Kliv inte på en buss eller ett tunnelbanetåg där det redan är fullt, utan invänta en avgång där du kan hålla avstånd till andra resenärer ombord.
  • När du är på plats. Visa omtanke, håll avstånd och ha tålamod.
  • Tänd ett ljus hemma eller på en annan plats i år i stället för att resa till begravningsplatsen. Du kan också använda någon av de digitala tjänster som flera trossamfund erbjuder.
  • Stanna hemma om du har förkylningssymtom, även om du bara känner dig lite sjuk. Besök minnesplatsen när du blivit frisk.