Artikeln publicerades 6 april 2021

Stanna hemma sju dagar efter utlandsresa

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer så ska alla som kommer tillbaka från en utlandsresa, oavsett från vilket land, testa sig två gånger och stanna hemma i sju dagar efter inresa till Sverige. Rekommendationerna gäller även barn från 6 år och uppåt.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer är framtagna med anledning av att flera länder har stor spridning av de nya varianter av viruset som orsakar covid-19.

Rekommendationen anger att du som reser in i Sverige undviker nära kontakter i minst sju dagar, testar dig för covid-19 vid inresan till Sverige och sedan testar dig ytterligare en gång till på dag fem efter ankomst. Rekommendationerna om att testa sig två gånger, gäller även för barn från 6 år och uppåt men inte för yngre barn.

Barn, oavsett ålder, ska också följa rekommendationen att stanna hemma undvika nära kontakter.

Rekommendationerna gäller både svenska och utländska medborgare.

Så testar du dig och detta gäller

Ta reda på hur du testar dig där du befinner dig genom att besöka webbplatsen 1177, provtagning för covid-19 Länk till annan webbplats.

Du ska stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller även om dina test för covid-19 är negativa.

Om du testar positivt för covid-19 kommer du att få särskilda instruktioner från hälso- och sjukvården.

Rekommendationen att testa sig gäller oavsett vilka länder du har besökt och oavsett om du tidigare haft covid-19.

Medan du väntar på testning och sedan på provsvaren bör du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter samt vara noga med hygienen.

dekorationsbild corona