Artikeln publicerades 5 februari 2021

Tidsplan för vaccinering mot covid-19

Vi får många frågor om hur och när vaccineringen mot covid-19 kommer att ske och för vilka grupper. Region Stockholm följer en tidsplan som uppdateras kontinuerligt, se nedan.

Observera att det inte är möjligt ännu att ringa för att boka vaccinering.

Vaccination på äldreboenden och bland vårdpersonal är i full gång. Torsdag 4 februari hade 276 008 personer i Sverige fått en och i vissa fall två doser av vaccin mot covid-19 (enligt Folkhälsomyndigheten).

Alla äldre på särskilt boende och all vård- och omsorgspersonal i Vaxholm som vill har fått sin första dos. Vissa har också fått dos nummer två.

Nästa prioriterade grupp är personer som har hemtjänst, stöd enligt LSS eller personlig assistans och vuxna personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst. Vårdcentralen kommer att boka in vaccinationstider i den här gruppen så snart det är klart med vaccinleverans.

Äldre gäller nu från 65 år

När de sköraste är vaccinerade följer gruppen äldre som inte bor på särskilt boende och andra riskgrupper. Tidigare har gruppen avgränsats vid 70 år men från och med 4 februari räknas alla som fyllt 65 år som äldre.

Vaccintering för den här gruppen kommer att gå till så att man blir kallad av den vårdcentral där man är listad och att man sedan bokar tid enligt vårdcentralens instruktioner. Det kommer att krävas en bokad tid. På grund av smittrisken vill vårdcentralen inte ha besök som inte är tidsbokade.

I samma fas vaccineras också personer under 65 år i riskgrupp.

Framåt april är det sedan dags för allmänheten att boka in sig för vaccinering. Enligt planen ska alla svenskar som vill ha fått vaccin före midsommar.

Läs mer om de olika faserna i region Stockholmlänk till annan webbplats

Kostnadsfritt och frivilligt

Vaccineringen är kostnadsfri och frivillig. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Säker information på 1177.se

Planeringen för vaccineringen sköts inte av kommunen utan av sjukvården i region Stockholm. Vaxholms stad har ett nära samarbete både med region Stockholm och med Folkhälsomyndigheten för att följa utvecklingen och kunna informera tydligt om hur vaccineringen går till så snart säker information finns. Den bästa källan till uppdaterad information om vaccineringen finns på 1177, om vaccin mot covid-19länk till annan webbplats

Den som inte har möjlighet att söka informationen genom datorn kan istället ringa till 1177.

Det är just nu inte möjligt att ringa för att boka in sig för vaccin. De grupper som just nu vaccineras blir kallade av sjukvården eller får vaccinationsinformation av sin närmsta chef.