Artikeln publicerades 12 oktober 2020

Undvik trängsel på bussarna

Coronasmittan ökar igen i Stockholmsområdet. Folkhälsmyndigheten uppmanar oss därför att hålla i och hålla ut. Undvik kollektivtrafiken särskilt i rusningstid och arbeta hemifrån om du har möjlighet.

Vi behöver fortsätta att följa rekommendationerna för att coronaviruset inte ska få fäste igen. En källa till smittspridning som pekats ut är kollektivtrafiken och när allt fler nu är tillbaka på arbetsplatser och i skolor ökar trängseln på bussarna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att arbeta hemifrån så långt som möjligt och att undvika resor i kollektivtrafiken.

För att minska belastningen på kollektivtrafiken bör du, även om du är frisk, använda andra färdmedel än kollektivtrafiken, till exempel gå, cykla eller åka med egen bil.

Eftersom busstrafiken och tidtabellerna bestäms långt i förväg har SL mycket små möjligheter att påverka tidtabeller och antalet avgångar nu under pandemin. Vaxholms stad har en dialog med SL för att kunna samordna och se över risker för trängsel på bussarna som trafikerar Vaxholm.

Om du behöver åka kollektivt:

  • Försök undvika att åka i rusningstid 06.00-09.00 och 15.00-18.00 då risken för trängsel är som störst.
  • Tvätta händerna före och efter resan och håll avstånd från andra på stationerna, ombord och när du går av och på.
  • Gå aldrig på om det är fullt ombord. Du är skyldig att följa personalens uppmaningar. Om du blir ombedd att invänta nästa buss, måste du göra det. Om en buss blir full kan föraren stänga dörrarna så att det inte blir för trångt ombord. Föraren kan även skylta om bussen som fullsatt.
  • Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt. Gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du förkylningssymtom ska du inte resa alls.
fötter på ett bussgolv