Artikeln publicerades 6 november 2019

Välkommen till Arkivens dag på lördag

Nu på lördag, 9 november, är det Arkivens dag i Sverige. På Vaxholms stadsarkiv firas dagen med en rad utställningar på årets tema ”gömt och glömt”.

Ta del av den bortglömde Vaxholmskonstnären Fritiof Carlsson. Vaxholms stadsarkiv visar flera av hans vaxholmsmotiv i kolteckningar och blyertsporträtt från 1880-talet och framåt.

Under dagen öppnas också en utställning med gamla vaxholmsfotografier ur stadsarkivets skattkammare. Här kan man se hur Vaxholm såg ut före 1960-talet. En byggnad som fanns förr men som revs redan 1917 var överklasspalatset Montebello som låg ute på Tenö. På stadsarkivet finns flera bevarade bilder som visar hur den överdådiga villan såg ut.

Urban Fredriksson presenterar sin gravforskning från kolerakyrkogården under vinjetten ”Om gravar kunde tala” och vaxholmsprofilen Carl Uno Sjöblom berättar om krig och fångenskap.

Vaxholms hembygdsförening presenterar en utställning om klassiska smeknamn i Vaxholm. Pytte, Pepparn och Presilje-Britta var till exempel vaxholmsbor som fick sina smeknamn under 1800- och 1900-talet. Berättelsen om smeknamnen och hur de kommer till är tänkt att fortsätta att byggas på undan för undan.

Södra Roslagens släktforskarförening finns också på plats i Stadsarkivet under arkivens dag för att hjälpa besökare med källor och olika sätt att spåra gamla levnadsöden, människor och platser.

När och var?

När: 9/11, kl. 12-16
Var: Vaxholms stadsarkiv, Ullbergs väg 9D (vid nya kyrkogården)
Arrangörer: Vaxholms hembygdsförening, Södra Roslagens släktforskarförening och Vaxholm stadsarkiv
Kontaktperson: Stadsarkivarie Johan Silverfred, 08-541 709 03, johan.silverfred@vaxholm.se

Övrigt: Gratis inträde

För dig som inte har möjlighet att besöka stadsarkivet på arkivens dag finns möjlighet på tisdagar 16.00–18.00 och onsdagar 12.30–15.30.