Artikeln publicerades 8 juni 2021

Världshavens dag 8 juni

Idag 8 juni firas världshavens dag instiftad av FN för att uppmärksamma världshavens betydelse för oss människor. Passa på att få kunskap och inspiration och lär dig ännu mer om de fantastiska platser världshaven är.

Världshavens dag grundades 1992 och 2008 bestämdes det att 8 juni skulle bli den officiella dagen för FN och världen över. Denna dag uppmärksammar världshavens betydelse för oss människor och vår skyldighet att hållbart nyttja havens resurser, idag och för framtida generationer. Temat i år är Havet: liv och försörjning.

Haven påverkar klimatet

Att haven länge har betraktats som en oändlig resurs för mänskligheten har lett till att de utsatts för stora påfrestningar som skadar ekosystemen och de naturliga begränsningarna. Haven fungerar som en värmeregulator för jorden och påverkar klimatet som helhet, där det milda klimatet hos oss beror på att Atlantens strömmar för upp varmare vatten till våra breddgrader.

För de nyfikna finns olika event att lyssna på:

FN anordnar ett stort seminarium med flera kända forskare och förespråkare för havens bevarande den 8 juni. Mer information och anmälan här. Länk till annan webbplats.

Den svenska Havs- och vattenmyndigheten deltar i ett seminarium om havsforskning där ämnen som ekosystembaserad förvaltning och havsmedvetenhet bland annat diskuteras mellan beslutsfattare, forskare, miljöminister Per Bolund och kronprinsessan Victoria.

Mer information och anmälan här. Länk till annan webbplats.

Passa på att samla kunskap och inspiration från världsledande frontfigurer om de fantastiska platser världshaven är.

hav