Artikeln publicerades 24 september 2020

Vaxholm femma i White guide Junior

När tävlingen White guide Junior 2020 avgjordes tog Vaxholm en hedrande femteplats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Uppmärksamheten ger måltidsenheten inspiration till att fortsätta hållbarhetsarbetet i skolrestaurangerna.

Spänningen var hög när personal från måltidsenheten samlades för att få veta resultatet i årets upplaga av tävlingen White Guide Junior, där offentliga måltider som skolmat och äldremat prisas.

I år var Vaxholms stad en av de tio nominerade i kategorin Årets hållbara skolmatskommun 2020.

Vaxholms skolor har i flera år arbetat för att minska matsvinnet, både vid tillagning och hantering i köken men också för att minska svinnet på elevernas tallrikar.

Efter att ha skickat gratulationer till Gnosjö som tog hem förstaplatsen kunde Vaxholm glädja sig åt en hedrande femteplats.

– Det här visar att vi är inne på rätt spår och vi blir ännu mer inspirerade att fortsätta vårt hållbarhetsarbete enligt Agenda 2030, säger chefen för måltidsenheten Margareta Andersson. Allt för att våra barn i framtiden ska få samma möjlighet att välja det de vill äta som vi har idag!

Juryns motivering för Vaxholm:

"Ett med naturen

I denna lilla skärgårdspärla värnar man med självklarhet om natur och klimat, både i omgivningen och globalt. I kommunens fem skolkök och sju förskolekök lagas varje dag ett vegetabiliskt alternativ, fast i Vaxholm har man valt att sälja in det under rubriken 'miljö-SMART', och en dag i veckan finns endast vegetabiliska rätter på menyn. För såväl koldioxidutsläpp som matsvinn finns tydliga mål. Flera av kommunens skolor samarbetar också med Grön Flagg, inte minst för att öka elevernas medvetenhet om svinn – den miljösmartaste maten är ju onekligen den som hamnar i magen."

Här är placeringarna i Årets hållbara skolkommun 2020:

  1. Gnosjö
  2. Borlänge
  3. Strängnäs
  4. Växjö
  5. Vaxholm
  6. Örebro
  7. Sigtuna
  8. Sudsvall
  9. Arboga
  10. Haninge

Prisar de offentliga köken

White guide Junior har totalt gått igenom över 250 offentliga kök i svenska skolor, förskolor och äldreboenden för att lyfta fram det goda som görs i de offentliga köken.

Priser delades ut i 14 olika kategorier till exempel Årets skolrestaurang, Årets seniormåltid, Årets förskolekök och Årets Skolmatsrätt. Priset Årets hållbara skolmatskommun presenteras i samarbete med WWF, Världsnaturfonden.

skolmat i Kronängsskolan