Artikeln publicerades 17 juni 2021

Vaxholms skolmat nominerad till hållbarhetspris igen

För andra året i rad är Vaxholms stad en av tio nominerade till årets hållbara skolmatskommun i White Guide Junior. För att ytterligare minska koldioxidavtrycken i måltidsverksamheten har verksamheten under året bland annat börjat baka eget bröd, minskat mängden animaliskt protein och jobbat hårt med att minska matsvinnet ytterligare.

Förra året fick Vaxholms stad en hedrande femteplacering bland hållbara skolmatskommuner när White Guide korade skolmat och äldremat i Sveriges kommuner.

– Det känns jättekul och hedrande att vara nominerad igen, säger måltidschefen Margareta Andersson. Vi tolkar det som att vårt arbete gör skillnad. Vi fortsätter enträget med utmaningen när det gäller CO2 och svinn. Under årets första fyra månader redovisar vi ett värde för koldioxidekvivalener per kilo inköpta livsmedel på 1,5. Detta värde slutade förra året på 1,7.

Hon beskriver hur måltidsenheten arbetar strategiskt genom kommunens ledningssystem där hållbarhet sedan flera år är integrerad i verksamheten.

– Eftersom livsmedel har så stor påverkan på folkhälsan och klimatet – från jord till bord – måste alla delar i produktionskedjan bidra, säger Margareta Andersson.

Tydliga mål som följs upp

Måltidsenheten har tydliga mål som följs upp vid varje bokslutsperiod. Det gäller bland annat koldioxidekvivalenter per kilo livsmedel, mängden ekologiska livsmedel (nu cirka 40 procent) och andelen nötkött av totalt inköpt animaliskt protein.

Köken dokumenterar också dagligen matsvinnet, både i produktionen, i buffé och karotter och på tallriken i matsalarna.

För att ytterligare öka måltidskvaliteten bakas nu det mjuka bröd som serveras till soppluncherna på plats i Vaxholm av ekologiska råvaror.

– Vi fortsätter också att byta ut en del av det animaliska proteinet till vegetabiliskt, säger margareta Andersson. Vi har till exempel utökat antalet miljö-smarta (vegetariska) lunchdagar från fyra till sex under en fyraveckorsperiod.

För att fortsätta att minska svinnet i alla led köper Vaxholms stad också vissa råvaror med kort hållbarhetsdatum om det passar i produktionen. På det sättet kan också livsmedelsgrossisten minska sitt svinn.

Stark konkurrens om segern

Onsdag 3 november avgörs tävlingen och Margareta Andersson hoppas att Vaxholm ska vinna, även om konkurrenterna är väldigt starka.

– Det viktigaste är att vi är med och bidrar till att våra barn kommer att ha en förutsättning att leva ett gott liv även efter år 2030. Det är nog den största vinsten!

Nominerade Årets Hållbara Skolmatskommun 2021 (utan inbördes rangordning)
Borlänge
Gnosjö
Haninge
Nykvarn
Sigtuna
Strängnäs
Sundsvall
Vaxholm
Växjö
Örebro

Prisar de offentliga köken

Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Priser delas ut i 15 olika kategorier till exempel Årets skolrestaurang, Årets seniormåltid, Årets förskolekök och Årets Skolmatsrätt. Priset Årets hållbara skolmatskommun presenteras i samarbete med WWF, Världsnaturfonden.

Vaxholm är nominerad till årets hållbara skolmatskommun.