Artikeln publicerades 25 februari 2019

Vaxholms stad växlar upp hållbarhetsarbetet

Nyligen blev Vaxholm utvald, som en av 90 kommuner och regioner, att delta i projektet Glokala Sverige – en kommunikationssatsning för att ytterligare stärka upp arbetet för att uppnå de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030. Redan nu görs det mycket inom hållbarhetsområdet i kommunen.

De 90 kommuner som deltar i Glokala Sverige har alla kommit olika långt i sitt hållbarhetsarbete, många ligger i startgroparna medan vissa regioner har kommit betydligt längre. Vaxholms stad är en av dem som har kommit en bra bit på väg. Förra året genomfördes ett gediget arbete med att implementera målen i alla verksamhetsområden. De goda resultaten har inte låtit väntat på sig.

Förra våren mottog Kronängsskolan priset som Årets vattenskola. Ett fokusarbete för vatten- och miljöfrågor har bedrivits i skolans undervisning sedan 2014. Tack vare den slutförda restaureringen av våtmarken Eriksömaren kan dagvattnet i närområdet renas från föroreningar och näringsämnen samtidigt som översvämningsrisken i området minskar.

Inom hälsoområdet har kommunen bland annat satsat på gratis träningspass för högstadiet med efterföljande mellanmål. Och under loven har det funnits fler aktiviteter för de unga.

För att underlätta och få fler av kommuninvånarna att satsa på elbil finns det numera fyra publika laddningsstationer.

Fortsatt kommer fokus att ligga på att ta fram en gemensam hållbarhetsstrategi för staden baserat på de globala hållbarhetsmålen. En rad aktiviteter kommer att genomföras för att fånga in medborgarnas tankar och åsikter om Vaxholm i framtiden.

Mer om Glokala Sverige

Glokala Sverige är ett treårigt utbildnings- och kommunikationsprojekt som drivs av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med stöd av Sida.

Klicka här för att läsa med om Glokala Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.