Artikeln publicerades 5 juli 2022

Viktigt att spara på dricksvatten

Det går åt mycket vatten när det är varmt ute. Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med mer än 30 %. Det gäller att vi är sparsamma så att dricksvattnet räcker till alla.

Norrvatten producerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Av hållbarhetsskäl är det dessutom alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning eftersom det går åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten.

Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska vattenförbrukningen så räcker vattnet till alla.

När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen rejält. I år klarar Norrvatten än så länge av att möta efterfrågan, men det finns nu en oro för att hamna i ett liknade läge som under vämeböljan 2018.

Hög förbrukning just nu

Just nu (vecka 26) är Norrvattens produktionsläge stabilt men vattenförbrukningen är hög. De senaste dagarna har Norrvatten producerat omkring 180 000 kubikmeter vatten per dygn, vilket är långt över Norrvattens uthålliga produktionskapacitet, alltså den mängd vatten som vattenverket kan producera under en längre period. Enstaka dagar av hög förbrukning innebär oftast inga problem, men om den höga förbrukningen håller i sig över en längre period får Norvatten problem att klara av vattenleveranserna.

Därför är det viktigt att vara sparsam med vatten när det är varmt ute.

Vattna på kvällen

Om du inte kan undvika att vattna i trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet. Det är också bättre att välja vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare gör av med omkring 150 liter vatten på 20 minuter.

Läs mer om hur du kan spara på dricksvattnet:

Vaxholms stad – hållbarhet vatten

Norrvatten – Spara vatten varma dagar Länk till annan webbplats.