Nyheter coronaviruset

Här hittar du de coronarelaterade nyheter som vi löpande publicerar på Vaxholms stads webbplats.

 • Publiktak på åtta personer införs i Stockholms län

  På tidag 24 november införs en gräns på max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Länsstyrelsen belsutade det idag och det gäller i Stockholms län. Undantag görs för begravningsceremonier, där gäller max 20 deltagare.
  Läs mer
 • De skärpta allmänna råden förlängs

  Nu förlängs de skärpta allmänna råden i Stockholms län. Råden gäller till den 13 december.
  Läs mer
 • Nya restriktioner: åtgärder i Vaxholms stad

  Beslutet om skärpta lokala restriktioner för Stockholms län gör att flera verksamheter i Vaxholms stad nu påverkas. Öppna förskolan, fritidsgården och träffpunkt Kanonen kommer till exempel att stängas under tre veckor.
  Läs mer
 • Sprid ut allhelgonafirandet

  Under allhelgonahelgen brukar många besöka minneslundar, kyrkogårdar och begravningsplatser för att tända ljus till minne av vänner och familj. Låt årets allhelgonafirande pågå hela veckan, så minskar vi risken för trängsel.
  Läs mer
 • Förkylningssymtom? Beställ ett coronatest

  Pandemin är inte över och nu ökar smittan i Stockholmsområdet. För att få kontroll över smittan är det viktigt att alla som har coronasymtom testar sig. Testet beställs genom 1177.se.
  Läs mer
 • Undvik trängsel på bussarna

  Coronasmittan ökar igen i Stockholmsområdet. Folkhälsmyndigheten uppmanar oss därför att hålla i och hålla ut. Undvik kollektivtrafiken särskilt i rusningstid och arbeta hemifrån om du har möjlighet.
  Läs mer
 • Besöksförbud på särskilt boende hävs 1/10

  På torsdag 1 oktober hävs besöksförbudet på Sveriges särskilda boenden för äldre. Samtidigt ökar just nu smittspridningen i Stockholmsområdet. Det är därför extra viktigt att vi fortsätter att skydda de som bor på särskilt boende från smitta.
  Läs mer
 • Så testar du dig för corona

  För att få kontroll över smittan är det viktigt att alla som har coronasymtom testar sig. Testet beställs genom 1177.
  Läs mer
 • Välkommen tillbaka - på avstånd

  Läs mer
 • Öppna förskolan öppnar igen

  Under vecka 34 öppnar Vaxholms öppna förskola sin inomhusverksamhet igen. För att minska risken för trängsel och smittspridning krävs förbokning för varje besök.
  Läs mer
 • Vi hjälps åt i Vaxholm - västar till företagare

  Runt om i stan skyltar vi sedan en tid för att inför turistsäsongen påminna invånare och besökare om allas vårt egna ansvar att hålla avstånd. Nu erbjuder vi även västar till företagare. Med västarna visar vi att vi samarbetar i Vaxholm för göra samhället tryggt. Även om det uppstår trängsel denna mycket speciella sommar.
  Läs mer
 • Matleveranser till riskgrupper fortsätter till 14 augusti

  Sedan början av april har Vaxholms stad i ett samarbete med lokala matbutiker levererat beställda matvarukassar hem till riskgrupper där hushållet inte haft annan möjlighet att få hem varor.
  Läs mer
 • Utskick till samtliga hushåll

  Håll utkik nu i dagarna då Vaxholms stads andra informationsblad med anledning av coronaviruset delas ut till samtliga hushåll i kommunen.
  Läs mer
 • Åtgärder för att stärka Vaxholms företag, uppdaterad 3/6

  De lokala företagen i Vaxholm drabbas hårt av effekterna av coronaviruset. Vaxholms stad har, liksom SRMH och Roslagsvatten vidtagit en rad åtgärder för att underlätta i det aktuella läget.
  Läs mer
 • Frågestund på Facebook 28 maj

  Malin Forsbrand (C), kommunstyrelsens ordförande och Marie Wiklund, kommunchef Vaxholms stad sänder live och kommer att svara på frågor om Vaxholm och coronaviruset.
  Läs mer
 • Så jobbar hemtjänstens coronateam

  För att minska smittspridningen har Vaxholms stads hemtjänst startat ett särskilt coronateam. Teamet har egen bil och egen lokal och åker bara ut till de hemtjänstbrukare som har konstaterad eller misstänkt covid-19.
  Läs mer
 • Coronaepidemin: Så arbetar Vaxholms äldreboende

  På Vaxholms stads särskilda boende (äldreboende) arbetas det hårt för att skydda våra boende från smittspridning. Besöksförbud, tydliga vårdrutiner och extra skyddsutrustning är några av åtgärderna. Här beskriver vi också varför kommunen inte kan svara på frågor om antal smittade.
  Läs mer
 • Annat upplägg för årets krisberedskapsvecka

  Med anledning av covid-19 har årets krisberedskapsvecka ett anpassat upplägg. I vanliga fall är det kommuner och andra aktörer som ordnar olika aktiviteter riktade till sina kommuninvånare. I år tar MSB en större roll i genomförandet då många kommuner, länsstyrelser och andra är hårt tyngda av coronakrisen.
  Läs mer
 • Jobb med bemanning på äldreboendet

  Uppmaningen att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom har gett hög frånvaro bland annat inom äldreomsorgen. Möt Niklas Engblom, biträdande verksamhetschef på Vaxholms äldreboende, som lägger nästan all arbetstid på att få fram vikarier till alla arbetspass.
  Läs mer
 • Tack för att ni hjälper!

  Vaxholms stad vill tacka alla privatpersoner, företag, föreningar och ideella organisationer som på olika sätt visat sitt stöd och hjälpt till under coronapandemin.
  Läs mer
 • Tillfällig infektionsmottagning på Norrberget

  Genom ett samarbete mellan Vaxholms vårdcentral och Vaxholms stad har en infektionsnod, en tillfällig infektionsmottagning, öppnats på Norrberget för att ta emot patienter med symtom på covid-19 eller annan infektion.
  Läs mer
 • Facebook-live om corona 29/4

  I morgon onsdag, klockan 13.00, sänder Vaxholms stad live på Facebook. Kommunalrådet Malin Forsbrand och kommunchef Marie Wiklund svarar på frågor om Vaxholm och corona.
  Mejla gärna in frågor i förväg till visanderlive@vaxholm.se.

  Läs mer
 • Nya regler för servering av mat, SRMH gör tillsyn

  Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck.
  Läs mer
 • Reducerad taxa för upplåtelse av allmän platsmark

  Den pågående pandemin medför stora svårigheter för näringslivet på lokal och nationell nivå. Med anledning av det har stödåtgärder för att underlätta för företag i Vaxholm tagits fram. Vid senaste mötet i kommunfumäktige beslutades om tillfällig reducering av taxan för upplåtelse av allmän platsmark.
  Läs mer
 • Det har aldrig varit enklare att rädda liv

  Är Covid på väg att vända? Nej, det är långt ifrån över. Hur lång tid det tar innan det är över beror på hur var och en av oss agerar. Det har aldrig varit så lätt för oss alla att rädda liv; det gör vi genom att hålla i, hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna. Det var det tydliga budskapet vid en presskonferens där flera myndigheter medverkade under torsdagen.
  Läs mer
 • Populära matleveranser till riskgrupper

  I början av april började Vaxholms stad köra ut matleveranser till riskgrupper som inte har annan möjlighet att få hem varor. Tjänsten har blivit mycket uppskattad med många beställningar och positiv feedback från de som utnyttjar hjälpen.
  Läs mer
 • Inga tillstånd till marknader

  Den 27 mars förbjöd regeringen folksamlingar med fler än 50 personer. Regeln gör att Vaxholms stad för närvarande inte kan ge tillstånd till användande av offentlig plats till exempel för marknader.
  Läs mer
 • Vaxholms stad levererar mat till riskgrupper (uppdaterad 15/4)

  Från och med måndag 6 april hjälper Vaxholms stad till med matleveranser till kommunens riskgrupper. Det går nu också att beställa vidare leverans till öar utan bilförbindelse.
  Läs mer
 • Utskick till alla hushåll

  Denna vecka skickar vi ut information till samtliga hushåll i Vaxholm med anledning av coronaviruset.
  Läs mer
 • Utökad barnomsorg för anställda inom hälso- och sjukvård

  På grund av covid-19-situationen kan vårdnadshavare som arbetar i hälso- och sjukvårdssektorn ansöka om temporärt utökad omsorg för barn i förskola och fritidshem.
  Läs mer
 • Extended childrens care for healthcare workers

  Due to the Covid-19 situation, parents whom are employed, or work on behalf of the regional healthcare area, can apply for extended care for children in preschool and after school care.
  Läs mer
 • Undvik onödiga resor i skärgården

  Under påsken förstärker Waxholmsbolaget turerna ut i skärgården, men samtidigt uppmanas alla att tänka efter om resan är nödvändig. Måste du inte resa – stanna hemma.
  Läs mer
 • Matleveranser till riskgrupper igång

  Måndag 6 april började Vaxholms stad köra ut matleveranser till riskgrupper som inte har annan möjlighet att få hem varor. Första dagen kördes varor ut till 19 vaxholmshushåll på Resarö, Vaxö, Skarpö och Rindö.
  Läs mer
 • Behöver du som är äldre hjälp?

  Du som är äldre och som behöver stöd eller hjälp i samband med coronakrisen eller annat. Ring till Vaxholms stad på 08-541 709 22.
  Telefontid: vardagar 8.30–16.00

  Läs mer
 • Vaxholms stad behöver dig!

  Vaxholms stad söker dig som kan hjälpa oss att stärka upp med extra resurser inom vård och omsorg och barnomsorg.
  Läs mer
 • Vaxholms stad levererar mat till riskgrupper

  Från och med måndag 6 april hjälper Vaxholms stad till med matleveranser till kommunens riskgrupper.
  Läs mer
 • Det är allas vårt ansvar att förhindra smittspridning

  Ta del av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas vårt ansvar att förhindra spridning av Covid-19
  Läs mer
 • Åtgärder för att stärka Vaxholms företag, uppdaterad 2/4

  Vaxholms lokala företag drabbas hårt av effekterna av coronaviruset. Vaxholms stad har vidtagit en rad åtgärder för att underlätta i det aktuella läget. Nu kommer också underlättande åtgärder från SRMH och från Rolagsvatten.
  Läs mer
 • Att prata om coronavirus med personer med demenssjukdom

  Hur berättar man för dementa om coronapandemin och hur får man dem att tvätta händerna extra ofta? Här är några filmer med bra tips till dig som anhörigvårdare. Du kan också kontakta Vaxholms stads demenssamordnare eller anhörigkonsulent.
  Läs mer
 • Elever på Vaxö skola hjälper till

  Vaxö skolas elever i årskurs 5 och 6 vill gärna hjälpa till i kampen mot coronaviruset. I måndags tillverkade de över 200 skyddsvisir till personalen på Vaxholms stads äldreboenden och i hemtjänsten.
  Läs mer
 • In other languages, on the coronavirus

  The risk of community transmission of the coronavirus in Sweden is currently very high, according to the Public Health Agency of Sweden (Folkhälsomyndigheten). Here you can find information in severel different languages.
  Läs mer
 • Åtgärder för att stärka Vaxholms företag

  Vaxholm är en företagstät kommun och många lokala företag drabbas nu av effekterna av coronaviruset. Vaxholms stad har därför vidtagit en rad åtgärden för att underlätta i det aktuella läget.
  Läs mer
 • Vaxholms stad behöver dig!

  Vaxholms stad söker dig som kan hjälpa oss att stärka upp med extra resurser inom vård och omsorg och barnomsorg.
  Läs mer
 • Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer

  Från och med söndag 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte.
  Läs mer
 • Öppna förskolan stänger inomhusverksamheten

  Med start fredag 27/3 kommer öppna förskolans verksamhet att förändras till följd av covid-19. Tills vidare stängs all inomhusverksamhet. Uteverksamheten på fredagar bedrivs som vanligt.
  Läs mer
 • Håll igång med fysisk aktivitet

  I spåren av Covid-19 har många Vaxholmsbor minskad social kontakt för att minska risken för smittspridning. Följden kan bli ohälsosamt stillasittande. Här är tips på aktiviteter med låg risk för smittspridning.
  Läs mer
 • Anpassning av polisens verksamhet

  Med anledning av covid-19 och det rådande läget förändras polisverksamheten i LPO Täby, där Vaxholm ingår. Polisens områdeskontor kommer tillfälligt att hållas stängda till förmån för ökad närvaro i mer prioriterade miljöer.
  Läs mer
 • Lokala initiativ för att hjälpa

  Många invånare vill hjälpa till med att stötta och underlätta för varandra såhär i tider av coronakris. Hämtmat från restauranger, särskilda öppettider för riskgrupper eller hjälp att handla mat. Här är några tips.
  Läs mer
 • Läget i Vaxholms skolor och förskolor

  På uppmaning av regeringen planerar Vaxholms stads skolor och förskolor för en eventuell stängning om direktiv skulle komma.
  Läs mer
 • Åtgärder för att stärka Vaxholms företag

  Vaxholm är en företagstät kommun och många lokala företag drabbas nu av effekterna av coronaviruset. Vaxholms stad har därför vidtagit en rad åtgärden för att underlätta i det aktuella läget.
  Läs mer
 • Har du skyddsutrustning att avvara?

  I rådande situation har kommunala verksamheter begränsade möjligheter att få leveranser av skyddsutrustning till både äldreboenden och hemtjänst. Skyddsutrustning kan vara avgörande för att förhindra smittspridning och i en sådan situation går det åt mycket material.
  Läs mer
 • Vaxholms stads krisledningsnämnd värnar politiska möten

  Möten med Vaxholms stads krisledningsnämnd är sällsynta, men under onsdagen sammanträde nämnden. Det genomfördes i förberedande syfte med anledning av det rådande läget i samhället, där kommunen bedriver ett omfattande och samordnat arbete för att bidra till att begränsa coronavirusets spridning, säkerställa den kommunala verksamheten och öka tryggheten i samhället.
  Läs mer
 • Information till företag som påverkas av coronaviruset

  Många företag drabbas hårt av de effekter som coronaviruset för med sig. Olika myndigheter har tagit fram lösningar för att försöka stötta de företag som drabbas.
  Läs mer
 • Distansutbildning från gymnasieklass och uppåt; rekommendation från regeringen

  Regeringen rekommenderar alla skolor från och med gymnasiet och uppåt att ställa om undervisningen så att den kan genomföras på distans.Rekommendationen innefattar bland annat gymnasiet, vuxenutbildning, yrkeshögskola och vuxenutbildning. Det meddelade stadsminister Stefan Löfven vid en presskonferens under tisdagsmorgonen. Respektive skola har nu att informera berörda om hur de avser agera.
  Läs mer
 • Coronaviruset, så agerar vi i Vaxholms stad (må 16/3)

  Regeringen tog onsdag 11 mars beslut om förbud mot allmänna sammankomster. Myndigheternas strategi är att begränsa smittspridning och inom Vaxholms stad har vi vidtagit en rad åtgärder för att bidra i arbetet med att minska smittspridningen.
  Läs mer
 • Covid-19: Undvik onödiga besök för att skydda de mest sårbara (tisdag 10/3 kl 17.30)

  Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen. Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.
  Läs mer
 • Flera tecken på spridning av coronavirus (uppdaterad 10/3)

  Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms nu som mycket hög. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Vaxholms följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga myndigheter.
  Läs mer
 • Coronoviruset, så arbetar vi i Vaxholms stad (uppdaterad 9/3)

  I dagsläget finns ingen påverkan på Vaxholms stads verksamheter. Folkhälsomyndigheten bedömmer fortfarande risken för allmän smittspridning i Sverige som måttlig. Vaxholms stad följer händelseutvecklingen och är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.
  Läs mer
 • Information om coronaviruset

  Vi kan alla bidra till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att undvika att sprida obekräftad information. I tider av oro är det extra viktigt att vara källkritisk och inte dela osäker information.
  Läs mer
 • Coronoviruset, så arbetar vi nu

  Måndag 2 mars meddelade Folkhälsomyndigheten att de höjer risken för spridning av det nya coronaviruset i det svenska samhället från ”låg” till ”måttlig”. Vaxholms stad följer utvecklingen, samverkar med Länsstyrelsen och andra ansvariga myndigheter, medverkar i samordnande forum och agerar utifrån nuläget. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms rekommendationer.
  Läs mer
 • Information om det nya coronaviruset

  Vaxholms stad samverkar med Länsstyrelsen och med ansvariga myndigheter för att följa händelseutvecklingen kring det nya coronaviruset. För uppdaterad information sök på Folkhälsomyndigheten.se eller på Krisinformation.se.
  Läs mer
 • Information om det nya coronaviruset

  Vaxholms stad håller kontinuerlig kontakt med flera myndigheter kring det nya coronaviruset (2019-nCoV) som upptäckts i Kina. För uppdaterad information sök på Folkhälsomyndigheten.se eller på krisinformation.
  Läs mer