Beredskapsveckan 2024

Beredskapsveckan är en årlig kampanj som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser. Årets betedskapsvecka äger rum 23–29 september och har teamt "Sätt igång!". Här hittar du information aktiviteter som äger rum i Vaxholm under veckan.

Måndag 23 september inleds årets beredskapsvecka. Den årliga nationella kampanjen har målet att fler människor ska vara förberedda vid eventuell kris. Beredskapsveckan är en nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varje år under vecka 39. Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Temat för Beredskapsveckan 2024: Sätt igång!

Årets tema för Beredskapsveckan är "Sätt igång!”. Det är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar. Budskapet riktar sig till både privatpersoner och verksamheter som exempelvis kommuner, myndigheter och andra organisationer.

Det här händer i Vaxholm under Beredskapsveckan

I samband med beredskapsveckan, 23–29 september, kommer olika aktiviteter att genomföras i Vaxholm med fokus på temat Sätt igång!

  • Måndag 23 september, klockan 9:30–11:30, Bedrägeriskola "Försök inte lura mig" tillfälle 1 på träffpunkten Kanonen. Anmälan krävs och görs till camilla.eriksson@vaxholm.se
  • Tisdag 24 september håller Civilsförsvarsföreningen föredrag om hem- och egenberedskap med förevisning av Krislåda för medlemmar i Brf Ruskpricken.
  • Onsdag 25 september, klockan 9:30–11:30, Bedärgeriskola "Försök inte lura mig" tillfälle 2 på träffpunkten Kanonen. Anmälan krävs och görs till camilla.eriksson@vaxholm.se
  • Torsdag 26 september, klockan 18:15, Vaxholms Biografteater. Föreläsning med Miguel Guerrero med fokus på de mentala aspekterna av att vara förberedd för en kris, tankeväckande historier samt praktiska tips. Anmälan sker till lovisa.hammarstrom@vaxholm.se senast 24 september.
  • Lördag 28 september klockan 10:00–16:00 dukar Civilförsvarsföreningen, tillsammans med Räddningstjänst och Polismyndigheten upp bord i hörnet av Hamngatan och Kungsgatan för att visa och informera om praktisk beredskap.

 

  • Under hela veckan pågår en utställning i bibliotekets kulturfönster. På biblioteket eller på kommunhuset kan du också hämta foldern Sju dagar där du kan utmana dig själv.
  • Utställning av krislåda finns under veckan på Kanonen.
  • Under hela veckan pågår en frågesport för alla kommunens invånare med chansen att vinna en krislåda.

Öva krisberedskap

Här kan du läsa mer om varför du och alla andra är viktiga i en krissituation. Och vad du kan göra för att förbereda dig bättre.

Vem är du i krisen?

När krisen slår till är det lätt att känna sig hjälplös och otillräcklig. Men kom ihåg att kristider är samarbetstider. Alla har vi förmågor och kunskap som räknas när det är skarpt läge, både för att kunna klara oss själva och hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör MSB:s test "Vem är du i krisen" och ta reda på vilka förmågor och kunskaper du har.

MSB, Vad skulle du vara bäst på i en kris? Gör testet här. Länk till annan webbplats.

Klarar du krisen?

Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp. Du kan själv öva och förbereda dig med övningar i fall krisen skulle komma. Här kan du kliva in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Antar du utmaningen?

MSB, Sju dagar - Klarar du krisen? Länk till annan webbplats.