Räddningstjänst
Räddningstjänsten ansvarar för att hantera olyckor och kriser som kräver snabba beslut och effektiva insatser. Storstockholms brandförsvar, som består av ett samarbete mellan tio kommuner inklusive Vaxholm, arbetar för att skapa trygghet och minska skador på människor, egendom och miljö. Genom kontinuerliga insatser och samverkan, bidrar de till ökad säkerhet och riskmedvetenhet i samhället.
Räddningstjänsten ansvarar för att hantera olyckor och kriser som kräver snabba beslut och effektiva insatser. I räddningstjänstens uppgifter ingår att upprätta en beredskap för att begränsa skador på människor, egendom och miljö när en olycka eller kris inträffar.
Räddningstjänst i Vaxholm
Vaxholms stad har en egen lokal brandstation på Eriksövägen 2.
Räddningsvärn på Rindö
På Rindö finns en frivillig räddningsstyrka, räddningsvärn, vilket innebär att värnmedlemmarna blir utlarmade vid en olycka och de som har möjlighet åker på larm och deltar vid insatsen. De ska fungera som ett komplement till brandförsvarets ordniarie styrka. Den frivilliga räddningsstyrkan gör en stor insats för boende i närområdet och hjälper till att skapa en trygg och levande skärgårdsmiljö.
Storstockholms brandsförsvar
Vaxholm ingår i kommunalförbundet Storstockholms brandförsvar, där 10 kommuner samarbetar. Kommunerna är Vaxholm, Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallentuna, Värmdö och Österåker.
Uppdraget för Storstockholms brandförsvar är att skapa trygghet för de som bor, verkar och vistas i medlemskommunerna. Verksamheten ska kontinuerligt bidra till ökad riskmedvetenhet, minskad sårbarhet, färre olyckor och mindre skador i samhället.
Alla kommuner är skyldiga att ha en räddningstjänst, antingen i egen regi eller tillsammans med andra kommuner. I Vaxholms kommun ansvarar Storstockholms brandförsvar (SSBF) för räddningsinsatserna i samband med olyckor och kriser, exempelvis bränder, kemikalieutsläpp och andra allvarliga olyckor.
Läs mer på Storstockholms brandförsvars hemsida Länk till annan webbplats.
Statlig räddningstjänst
Det finns även räddningstjänst på statlig nivå. Exempel på statlig räddningstjänst är polisens fjällräddningstjänst och Kustbevakningen, som utför miljöräddningsinsatser ute till havs.
Läs mer på kustbevakningens hemsida Länk till annan webbplats.