Ulrika Bengtsdotter Lind

Ulrika Bengtsdotter Lind arbetar som administratör för förskolorna på Vaxö och Rindö. Hon har jobbat 26 år i kommunen och har tidigare varit förskollärare och biträdande förskolechef.

Bild på Ulrika Bengtsdotter Lind vid datorn

Vilka är dina arbetsuppgifter?

- Jag har många olika arbetsuppgifter men ska man koka ner till det några, är det bland annat köhantering, personalrapportering, fakturahantering, prognos- och budgetarbete, men även att förbereda anställningsavtal och hålla våra dokument uppdaterade. Jag sitter också i utvecklingsgruppen för förskolorna tillsammans med rektorer och biträdande rektorer.

Vad är mest utmanande i din roll?

- Jag tycker om att arbeta med människor, det var därför jag en gång började inom förskolan. Som administratör möter jag människor varje dag och om det är någon som är frustrerad och irriterad gäller det att vara flexibel och lyhörd. Jag försöker förstå vad personen egentligen behöver hjälp med så att det blir en bra lösning. Inget möte är det andra likt, vilket jag gillar.

Ibland kan det också vara utmanande när något tekniskt system hänger sig. Jag arbetar mycket i olika system och program och är därför beroende av att de fungerar. Men som tur är händer det inte så ofta och löser sig ganska snabbt.

Vad är mest utvecklande i ditt arbete?

- Det är utvecklande att det är så stor variation med arbetsuppgifter, allt från fakturahantering, personaladministration, distribution av informationsmaterial till att gå igenom prognoser och delta i arbetet med att utveckla verksamheten.

Jag återkommer till mötet med människor, det är utvecklande och jag lär mig något nytt varje dag. Det är möten med vårdnadshavare, pedagoger, rektor och kollegor inom kommunen i olika funktioner.

Vad uppskattar du mest hos dina kollegor?

- Jag uppskattar samarbetet med rektor och biträdande rektor. Vi har olika kompetenser och kompletterar varandra väldigt bra. De och även pedagogerna har tillit till mina kunskaper och vänder sig till mig i stort och smått, det uppskattar jag! Eftersom jag har varit här så länge blir det lätt att man hänvisar till mig i alla möjliga frågor, men jag försöker vara ödmjuk och hjälpa dem med det jag kan och sedan lotsa dem vidare till de som är experter inom andra områden.

Vad i verksamheten/ditt arbete gör dig mest stolt?

- Det är när jag kan hjälpa någon, när jag kan lösa en fråga eller en uppgift. Framför allt när man kan hjälpa en annan människa, oavsett om det är en vårdnadshavare, pedagog eller ett barn. Då känner jag mig stolt och tänker yes, där satt den! Om jag tar det i ett större sammanhang är det när det går bra för hela förskoleverksamheten i Vaxholm. Då vet man att man har bidragit till ett bra resultat.

Hur upplever du att det är att jobba i Vaxholms stad?

- Jag har goda relationer till så många. Det är en liten kommun och i en liten kommun har man närhet till beslut och man blir lyssnad på. Om jag märker att något inte fungerar som det var tänkt, har jag stora möjligheter att påverka och vara med att skruva på detaljerna så att det blir bra.

Om du skulle rekommendera en vän att börja arbeta i Vaxholm – vad skulle du säga då?

- Vaxholm har en förskola i framkant! Vi har förstått att vi ligger långt fram, exempelvis när pedagoger som har arbetat här, lämnar och kommer tillbaka till oss. De berättar att vi har kommit längre än en del andra kommuner. Här finns det verkligen möjlighet att göra skillnad och utvecklas. Det hänger nog ihop med att vi är en liten kommun.

Jag skulle också vilja säga att det finns alla möjligheter att utvecklas både som person och i yrket.

Många förknippar Vaxholm med sommar och båtliv, vad är Vaxholm för dig?

- Jag har växt upp på Resarö och bor kvar. Det har varit en trygg uppväxt och Vaxholm har fantastiska miljöer. Det är nära till allt! Till andra kranskommuner, Stockholm, familj och vänner och så vattnet såklart. Vaxholm är porten ut till Stockholms skärgård.

Hur tar du dig till jobbet?

- Jag arbetar delvis på distans och åker bil när jag ska till förskolorna eller kommunhuset.

Hur är din möjlighet att utvecklas i ditt arbete?

- Jag har stora möjligheter att utvecklas! Om jag behöver en särskild kompetens i något område, är det självklart att jag kan gå en utbildning. Det är också utvecklande att sitta med i utvecklingsgruppen för förskolorna i Vaxholm.

Vad är det senaste du lärt dig/utvecklat dig inom?

- Om jag tänker på ”hårdvara” så är det en fördjupning i personalrapporteringssystemet, eCompanion, det är komplext och finns mycket att kvar att lära. Annars är det när jag, tillsammans med ledningsgruppen för förskolan, deltog i Motivationsdagen. Vi fick med oss mycket tänkvärt om hur man motiverar andra människor, hur vi kan locka personer att arbeta hos oss men också stanna kvar. Det var också intressanta föreläsningar om de mjuka värdena, vad vi människor verkligen behöver för att nå ett mål. Det går inte att bara utöva hård disciplin för att åstadkomma bra resultat. Man behöver också kärlek och stöttning från familj, vänner, kollegor och andra betydelsefulla människor i sin närhet.