Artikeln publicerades 13 januari 2017

Så mycket solenergi kan du få ut av ditt tak

Nu lanseras solkartan i Vaxholm. Med hjälp av kartan kan du ta reda på förutsättningarna för att utvinna solenergi på just ditt hustak och samtidigt uppskatta lönsamheten kring en investering i solpaneler.

2017-01-13:


Med solkartan kan du som privatperson, förening eller företagare se hur mycket solen strålar på ditt hustak, vilka delar av taket som är bäst att använda för solenergi och hur mycket el eller värme en solenergianläggning skulle kunna producera under ett år.

Solkartan är kostnadsfri att använda och finns tillgänglig på Energi- och klimatrådgivningens webbplats. Där hittar du även faktablad om solel och solvärme, en steg-för-steg-guide för installation av solceller samt bra länkar.

Tänk på att det kan krävas bygglov för att sätta upp solceller på taket. Kontakta därför alltid kommunens bygglovsavdelning innan du sätter igång.

Klicka här för att komma till solkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om bygglov för solceller

Om solkartan

Solkartan är en satsning inom Energi- & klimatrådgivningen i Stockholmsregionens kommuner och Kommunförbundet Stockholms län, KSL. Potentialen för solel och solvärme beräknas med hjälp av meterorologiska data, höjddata samt takytor. Solkartan ger inte en exakt bild men du får ett inledande svar på om det är värt att undersöka förutsättningarna närmare.

Solkartan är även ett värdefullt hjälpmedel för kommunens verksamheter i arbetet med att jobba för ett mer hållbart samhälle.