Budget- och skuldrådgivning

Om din ekonomi inte går ihop eller om du har problem med skulder kan du få stöd och råd av Vaxholms stads budget- och skuldrådgivning.

Budget- och skuldrådgivningen hjälper dig att få ordning på din vardagsekonomi eller din skuldsituation. Rådgivningen är kostnadsfri och rådgivarna har tystnadsplikt.

Skuldsanering

En skuldsanering innebär en möjlighet för dig som är svårt skuldsatt att helt eller delvis bli fri från dina skulder. Alla kan inte få skuldsanering men det kan finnas andra möjligheter att lösa problemet med dina skulder. Skuldrådgivaren informerar dig om olika alternativ för att lösa dina problem.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Innan du kan ansöka gäller vissa förutsättningar som kommunens skuldrådgivare kan informera dig om. Skuldrådgivaren kan även hjälp dig med din ansökan till Kronofogden och ger dig råd och stöd under hela processen.

Råd till dig som har svårt att betala

  • Försök att få en helhetsbild över dina skulder. Spara därför alla dina skulduppgifter.
    Betala dina vanliga räkningar. Prioritera hyra, el, a-kassa, hemförsäkring och barnomsorg.
  • Lägg undan pengar så att du har råd att betala det viktigaste varje månad, till exempel mat, sjukvård och medicin.
  • Gör en budget för att ta reda på hur mycket du kan betala av dina skulder varje månad. På konsumentverkets webbplats finns även ett verktyg som heter budgetkalkylen som är väl användbart.
  • Kontakta dem du är skyldig pengar (fordringsägare) och berätta att du inte har möjlighet att betala. Om betalningssvårigheterna är tillfälliga kan du fråga om det går att få en betalningsfri månad. Undvik att skaffa nya skulder.
  • I en del situationer kan du förhandla med fordringsägarna om villkoren för dina lån och krediter. På konsumentverkets webbplats kan du läsa mer om hur du förhandlar med fordringsägare.

Kontaktinformation

Vaxholms stads budgetrådgivare
E-post till budgetrådgivare här
Telefon: 076-640 15 03