Nya socialtjänstlagen
Den nya socialtjänstlagen i Sverige väntas att träda i kraft i juli 2025. Den ska ersätta nuvarande lag och bättre möta de behov av stöd som finns i dagens samhälle. Målet med den nya lagen är att hjälpa människor tidigt, innan problem uppstår eller blir stora.
Förebyggande, tillgänglig, kunskapsbaserad socialtjänst
Den nya socialtjänstlagen syftar till att socialtjänsten ska bli mer förebyggande och tillgänglig än idag. Med det innebär att sänka trösklarna, det ska vara enklare att få råd, stöd och hjälp. Det innebär även att nå invånarna tidigt, innan problem uppstår eller blir stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad, insatser som ges ska ha tydligare tyngd på forskning och beprövad erfarenhet.
Varför en ny lag?
Den nuvarande lagen har funnits sedan 1982 och bygger på dåtidens behov av socialtjänst. Samhället har förändrats sedan dess och med det också behoven. Flexiblare arbetssätt behövs för att bättre kunna möta dagens krav och behov av stöd.
Hur förbereder vi oss?
Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Socialstyrelsen har tagit fram ett stödpaket till alla kommuner i Sverige att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. Socialförvaltningen i Vaxholms stad har genomfört analysen. Underlaget från analyserna ska ge en nationell bild över vilka utvecklingsbehov som finns inom socialtjänstens olika områden. Underlaget ska också ge regeringen insikt om vilka satsningar som behövs för att stötta kommunerna i omställningen, inför den nya socialtjänstlagen, som ska pågå fram till år 2028.
Lokalt kan vi använda analysen, där vi analyserat nuläget och behov i vår kommun, för att se vad vi behöver utveckla här i Vaxholm. Vi kommer även göra nya lägesanalyser under omställningsresans gång för att se om vi gör stegförflyttningar i rätt riktning inom socialtjänstens olika områden.