För föräldrar

Avdelningen för barn och unga har något för alla. Här kan du läsa tidningar, lägga pussel, spela dator och såklart låna böcker.

Gåvoböcker

Biblioteket delar ut gåvoböcker till alla nyfödda barn och fyraåringar i kommunen. Detta sker i samarbete med barnavårdscentralen där man får ett kort som man sen kan lämna in på biblioteket för att få en bok.

Språktåget

Språktåget är ett projekt från Region Stockholm, där biblioteken, logopedin och barnhälsovården tillsammans har tagit fram råd och tips till föräldrar och andra i barns närhet om hur barns tal- och språkutveckling kan utvecklas. Språktåget stannar vid olika stationer där barn kan utveckla olika delar av sina språk. Några behöver stanna lite längre vid någon station, andra tuffar på snabbare. Alla kan åka med språktåget!

På bibliotekets barnavdelning hittar du särskilt utvalda böcker i Språktåget-hyllan. Böckerna passar bäst för barn i åldern 0-7 år. Bibliotekspersonalen kan hjälpa dig att hitta böcker som passar just ditt barn.

Har ditt barn fått en biljett till Språktåget från logopeden? Ta med biljetten till biblioteket. Vi hjälper till att ta fram böcker inom den kategorin som logopeden tipsat om.

Föräldragrupper

I samarbete med Öppna förskolan bjuder Vaxholms stadsbibliotek in föräldragrupper till ett besök på biblioteket. Under besöket får föräldrarna och barnen en introduktion till biblioteket tillsammans med barnbibliotekarien Elliot Hovmöller. Mötet innehåller en sagostund, en rundtur i biblioteket och avslutningsvis får föräldragruppen boktips samt möjlighet att skaffa bibliotekskort.

Barnböcker på andra språk

På biblioteket finns även böcker på andra språk än svenska. Vi har böcker för barn och unga på engelska, tyska, finska, franska, romani, spanska, polska, ryska, arabiska, nypersiska och somaliska. Om du söker böcker på nåt annat språk kan du fråga oss på biblioteket.

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Du skaffar ett konto med din e-postadress. Sedan loggar du in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill. Tjänsten är en del av biblioteken i Sverige, finansierad av skattepengar och därför gratis att använda.

Läsappen Bläddra. Nu kan alla i landet läsa e-böcker på romani chib och samiska. Kungliga biblioteket (KB) lanserar Bläddra, som är en app med litteratur på språken. Bläddra går att ladda ner till mobiler och surfplattor och är helt kostnadsfri för användaren. Den som vill läsa e-böckerna behöver inte heller skapa något konto eller logga in.

Böcker till föräldrar

Det finns mycket böcker som riktar sig speciellt till dig som är förälder. Böckerna hittar du på bibliotekets vuxenavdelnings olika faktahyllor.