Databaser, e-uppslagsverk och andra söktjänster
Biblioteket har fakta-databaser där du kan söka information om olika ämnen, till exempel författare, länder och släktforskning. De finns tillgängliga på bibliotekets datorer.
På biblioteket finns många olika sätt att söka efter fakta. Du kan till exempel slå och leta i uppslagsböcker som du hittar i hyllorna. Föredrar du faktadatabaser finns det inom olika ämnesområden. Fråga oss så hjälper vi till med inloggning.
Du kan också söka i bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats..
Bibliotekets lexikon och uppslagsverk
På bibliotekets finns böcker, lexikon och uppslagsverk inom olika ämnen. En del av dessa är inte till hemlån och får endast användas och läsas på biblioteket.
Databaser tillgängliga på bibliotekets datorer
- Alex Online är ett lexikon som innehåller artiklar om drygt 5 000 svenska och utländska skönlitterära författare från alla epoker
och i alla genrer. Här finns också recensioner, information om
olika litterära priser, filmatiserade böcker och ljudfiler med mera. - ArkivDigital - ArkivDigital har cirka 77 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Vare sig du är nybörjare eller mer erfaren kan du med hjälp av ArkivDigital Länk till annan webbplats. enkelt släktforska via Internet. Din historia är bara några klick bort.
Språkkurser
Språkkurser finns som e-ljudböcker. Med ditt bibliotekskortsnummer har du tillgång till språkkurser på en mängd olika språk. Du lyssnar i appen "biblio", som finns att hämta i appstore eller play-butiken. Välj Vaxholms bibliotek, logga in med ditt bibliotekskorts-nummer (11 siffror) eller personnummer (10-siffror) och PIN-koden och låna hem det språk du vill träna på.
Världens bibliotek
Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Du skaffar ett konto med din e-postadress. Sedan loggar du in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill. Tjänsten är en del av biblioteken i Sverige, finansierad av skattepengar och därför gratis att använda.
Läsappen Bläddra
Nu kan alla i landet läsa e-böcker på romani chib och samiska. Kungliga biblioteket (KB) lanserar Bläddra, som är en app med litteratur på språken. Bläddra går att ladda ner till mobiler och surfplattor och är helt kostnadsfri för användaren. Den som vill läsa e-böckerna behöver inte heller skapa något konto eller logga in.